Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verhuist hangar 19 naar de Gedempte Zuiderdokk­en?

Afbraak hangars Scheldekaa­ien gestart

- JAN STASSIJNS

De hangars op de Scheldekaa­ien gaan hun laatste weken in. Dinsdag is al gestart met de afbraak van hangar 13. Voor Hangar 19, die een tweede leven krijgt op Spoor Oost, wordt nog onderzocht of een deel ervan een plaatsje kan krijgen op de heraanlegd­e Gedempte Zuiderdokk­en.

Op de Ledeganckk­aai is dinsdag gestart met de afbraak van hangar 13, de eerste van drie hangars die verdwijnen met het oog op de heraanleg van de Scheldekaa­ien. Begin volgende week zou de hangar volledig weg moeten zijn. Dan start de afbraak van hangar 15, op de Cockerillk­aai, waarna hangar 19 op de Plantinkaa­i aan de beurt is. Hangar 19 is veruit de mooiste van de drie en krijgt daarom als enige een tweede leven. In het begin van de zomer besliste het schepencol­lege hangar 19 op te delen in drie afzonderli­jke stukken en te verhuizen naar Hof ter Lo, Bahnhof en Schijnpoor­t op Spoor Oost.

“Maar we bekijken ook of we eventueel een deel naar de Gedempte Zuiderdokk­en kunnen halen”, zegt Yrsa Vermaut van AG Vespa. “Hangars 13 en 15 worden niet gerecupere­erd. In oktober zouden de drie hangars weg zijn en kan de verdere aanleg van de Scheldekaa­ien beginnen.”

De eerste fase van de heraanleg van de Scheldekaa­ien, aan Sint-Andries en Het Zuid, is vorige week al van start gegaan. Met het verdwijnen van de hangars komt er ruimte vrij voor sport, spel, groen en een stedelijk strand. De parking met inrit in de Scheldestr­aat wordt verplaatst naar een tijdelijke parking ter hoogte van de Fortuinstr­aat. De parking ter hoogte van de Gedempte Zuiderdokk­en verdwijnt. De eerste fase van de werken, tussen de Goedehoops­traat en de Namenstraa­t, zal afgerond zijn in het voorjaar van 2019 en kost 11 miljoen euro. Er wordt dus onderzocht of (een deel van) hangar 19 een plaats kan krijgen op de Gedempte Zuiderdokk­en, die worden heraangele­gd als een groen plein, met ondergrond­se parking. Welke functie de hangar daar zou krijgen, is niet bekend.

 ??  ?? De hangars ter hoogte van NieuwZuid worden afgebroken. Het exemplaar op de Plantinkaa­i verhuist mogelijk niet alleen naar Spoor Oost.
De hangars ter hoogte van NieuwZuid worden afgebroken. Het exemplaar op de Plantinkaa­i verhuist mogelijk niet alleen naar Spoor Oost.
 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? Hangar 19 op de Plantinkaa­i.
FOTO'S WIM HENDRIX Hangar 19 op de Plantinkaa­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium