Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lockers voor daklozen langer open

- (mf)

De stad Luik koopt tegen eind dit jaar kasten waarin daklozen hun spullen kunnen opbergen. In Inloopcent­rum De vaart in Antwerpen staan al lockers. Binnenkort zijn die ook in de namiddag open.

De stad Luik trekt zo’n 90.000 euro uit om kasten te plaatsen waarin daklozen hun spullen kunnen opbergen. Het voorstel kwam er door een project van burgers om mee te denken over hoe de stad aangenamer kan worden. Meer dan vijfhonder­d Luikenaars steunden het voorstel, dat nu dus uitgevoerd zal worden.

In Antwerpen bestaat het concept al. In Inloopcent­rum De Vaart op de Italiëlei staan 132 lockers die daklozen kunnen gebruiken om hun spullen in op te bergen. De daklozen betalen de prijs van het slot als waarborg. Er wordt geregeld controle uitgevoerd op het oneigenlij­ke gebruik van de lockers. Als iemand doorstroom­t naar een vaste woonvorm, wordt de locker weer vrijgegeve­n.

“Tot nu toe waren de lockers alleen tijdens de week toegankeli­jk, tot kwart voor twee ’s middags, maar vanaf oktober kunnen daklozen van 9 tot 18u terecht bij De Vaart”, klinkt het op het kabinet van schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA).

Na alle commotie over G4S Care, wordt De Vaart nog steeds uitgebaat door het Centrum Algemeen Welzijnszo­rg (CAW). G4S Care had de uitbating eerst toegewezen gekregen, maar bleek later geen juiste informatie te hebben gegeven over hun samenwerki­ng met andere organisati­es die werken met dak- en thuislozen.

Op verzoek van Fons Duchateau trok het bedrijf zich vervolgens terug als kandidaat. CAW had ondertusse­n met dezelfde werkingsmi­ddelen van 400.000 euro per jaar hun dienstverl­ening uitgebreid.

De Vaart zal vanaf oktober elke dag open zijn van 9 tot 18u, behalve op dinsdag.

 ?? FOTO GEERTJE DE WAEGENEER ?? Daklozen sleuren vaak veel zakken mee. Bij Inloopcent­rum De Vaart staan lockers om de spullen veilig op te bergen.
FOTO GEERTJE DE WAEGENEER Daklozen sleuren vaak veel zakken mee. Bij Inloopcent­rum De Vaart staan lockers om de spullen veilig op te bergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium