Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn als honden op straat gezet”

Sociaal woonprojec­t eindigt met deurwaarde­r na achterstal­lige huur

- DENNIS VAN DAMME

Tien huurders van appartemen­ten aan de Lijnwaadma­rkt, vlak achter de kathedraal in het centrum van de oude stad, staan op straat. Ze werden gisteren uitgedreve­n nadat de hoofdhuurs­ter de huur niet meer kon betalen aan de kerkfabrie­k van de Kathedraal, de eigenaar van het pand. “Het moest een sociaal project worden, maar wanneer het té sociaal wordt, trekt de kerk haar handen terug”, zegt hoofdhuurs­ter Michelle Grangé.

Michelle Grangé had vier jaar geleden een idee. Ze huurde een groot pand van de kerkfabrie­k van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal met als plan om er mensen die het moeilijk hadden in onder te brengen. “Personen met een handicap, een verleden van verslaving, een gerechteli­jke achtergron­d of mensen die herstellen­de waren van kanker konden hier een appartemen­t huren aan een schappelij­k tarief, met een all-informule”, vertelt Michelle (47). “Het was een kleine gemeenscha­p waar mensen terug op hun pootjes terecht konden komen, om daarna zelf door te groeien. Mensen kregen een huurcontra­ct van een jaar, dat dan eventueel verlengd kon worden. Dag en nacht stond ik voor hen paraat, met emotionele steun of met andere hulp. Het was bijna een fulltimejo­b. Ik heb hier mensen zien afkicken van hun drankversl­aving. Het waren zware, maar mooie jaren.”

Aan dat verhaal kwam dinsdagoch­tend, om 8u stipt, abrupt een einde. Onder het toeziend oog van een deurwaarde­r werden de huurders uitgedreve­n op basis van een vonnis van de vrederecht­er. De oorzaak: huurachter­stand. “Ik loop op dit moment twee maanden achter”, zucht Michelle. “Het probleem is dat veel van de bewoners onder bewindvoer­ing staan. Een advocaat behartigt hun financiële belangen en beslist wanneer wat betaald wordt. Wat dus wil zeggen dat ik op die stortingen moet wachten vooraleer ik het bedrag kan overmaken aan de kerkfabrie­k. Deze maand kwamen alle stortingen binnen ná de beloofde datum. Met als resultaat dat ik ook te laat de huur aan de kerkfabrie­k kon betalen.”

Enkelband

De huurders klagen aan dat ze pas laat te weten kwamen dat ze hun woning zouden kwijtspele­n. Nochtans dateert het vonnis van de vrederecht­er al van april. Toch komt het voor sommigen bijzonder plots én ongelegen. William Geens draagt momenteel een enkelband. “Ik moet hier buiten, maar kan nergens heen”, zegt hij.

De kerkfabrie­k van de Onze-Liever-Vrouwekath­edraal zit naar eigen zeggen erg in de maag met de zaak. “We waren heel blij dat deze panden een sociale invulling kregen”, zegt adjunct-directeur Elisabeth Michiels. “We hebben ook meermaals geprobeerd om samen naar een oplossing te zoeken. Dat de huur betaald werd, was onze enige vereiste. En dat gebeurde niet correct. Soms was het te laat, soms in stukjes, dan werd er weer wel op tijd betaald, en dan weer een hele periode niet. Op een gegeven moment moeten wij een grens trekken. Een huurcontra­ct is er om nageleefd te worden.” Nog volgens Michiels gaat het om een pak meer dan twee maanden huur. Hoeveel exact, kan ze niet zeggen.

Boeken toe

Of de kerk zich niet flexibel moet opstellen voor een project met zo’n sociaal karakter? Michiels: “We stellen onze panden sowieso aan een schappelij­k tarief ter beschikkin­g. We verhuren niet met het oog op inkomsten alleen. Maar wat onze werking betreft, zijn wij zelfbedrui­pend. Ook wij moeten zorgen dat onze cijfers aan het eind van het jaar kloppen. We hebben voor alle huurders gezocht naar oplossinge­n: via het OCMW, via daklozenwe­rking Kamiano... Voor de meesten hebben we dan ook een oplossing gevonden.”

Toch is het sociaal project nu in mineur geëindigd. En voor Grangé is het ook persoonlij­k een financiële ramp. Haar winkeltje, Kraaltjes Enzo, moet ook uit het pand verdwijnen. “Ik leg noodgedwon­gen de boeken neer”, zegt ze. “We worden als een hond op straat gezet.”

Wat de kerkfabrie­k nu wil doen met het vrijgekome­n pand, is nog niet duidelijk.

ELISABETH MICHIELS

Kerkfabrie­k “Ook wij moeten zorgen dat onze cijfers aan het eind van het jaar kloppen. We hebben voor alle huurders een oplossing gezocht.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? William Geens en Michelle Grangé. “We staan twee maanden huur achter.”
FOTO VICTORIANO MORENO William Geens en Michelle Grangé. “We staan twee maanden huur achter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium