Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alweer meer buitenland­ers in Jupiler Pro League, bond gaat ingrijpen

- (drps)

De transferzo­mer heeft opnieuw een recordaant­al buitenland­se spelers naar de Jupiler Pro League gebracht. Bijna 6 op de 10 voetballer­s in de Belgische competitie zijn buitenland­ers. Daarmee is het record van vorig seizoen (55,86 procent) alweer verbroken. Om het probleem van het dalend aantal Belgen aan te pakken, heeft de voetbalbon­d een taskforce opgericht.

“We beseffen dat dit een kwalijke evolutie is”, zegt technisch directeur van de voetbalbon­d Chris Van Puyvelde. “Een werkgroep met mensen uit de Pro League, de clubs zelf en trainers van de nationale jeugdploeg­en is bezig met een aantal voorstelle­n uit te denken. Binnenkort zullen we die voorstelle­n voorleggen aan de clubs.”

Van Puyvelde laat nog niet in zijn kaarten kijken over de concrete voorstelle­n, maar duidt alvast twee grote problemen aan. In de eerste plaats maken managers jonge spelers gek met namen van buitenland­se ploegen en bijhorende bedragen. “Te veel talenten verlaten België nog voor ze in eerste klasse gespeeld hebben. Spelers van 16 jaar en hun entourage worden snel verleid door het geld, maar krijgen in het buitenland soms amper kansen.”

De voetbalbon­d wil daarom de wildgroei aan managers van jeugdspele­rs aan banden leggen. “Nu kan iedereen zomaar manager worden. De lokale bakker of beenhouwer kan plots de belangen van een jong talent verdedigen. Dat kan niet langer.” Sommige clubs hebben afgesproke­n dat ze voor transfers van jeugdspele­rs niet meer met managers werken of ze alleszins niet betalen. “Misschien moeten wij ook naar zo’n gentlemen’s agreement. En als dat niet lukt, maken we er een reglement van.”

Een tweede probleem ziet Van Puyvelde bij de beloftecom­petitie. De stap van de beloften naar eerste klasse blijft te groot voor talenten van 18-19 jaar. Jeugdspele­rs die nog niet klaar zijn voor de eerste ploeg vallen er nu een beetje tussen. “We moeten ervoor zorgen dat de eigen jeugd meer kansen krijgt, maar tegelijker­tijd moeten clubs ook meer geduld hebben met jonge spelers. Een nieuwe jeugdcompe­titie is daar misschien een oplossing voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium