Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen steeds kleinere minderheid in eigen competitie

- DIETER PEETERS

Voor het tweede jaar op rij wordt het recordaant­al buitenland­se spelers in de Belgische competitie verbroken. Op dit moment telt de Belgische competitie 58,9 procent buitenland­se spelers. Dat is alweer een forse stijging tegenover vorig seizoen, toen het percentage buitenland­ers nog op 55,86 lag. Tegenover twee jaar geleden zijn er zelfs 10% buitenland­se spelers bijgekomen.

268 buitenland­ers

Dit jaar telt de Jupiler Pro League meer buitenland­ers dan ooit tevoren: 268. Goed voor 58,9 procent van alle spelers in de Belgische competitie. Tegelijk zakte het aantal Belgische A-kernspeler­s verder tot 187 (41%). Daarmee is het record van 55,86 procent buitenland­ers van vorig jaar meteen verbroken. Twee jaar geleden kwamen slechts 51 procent van de spelers uit het buitenland. Enkel bij Waasland-Beveren vormen de Belgen de meerderhei­d in de kleedkamer. En dat terwijl de regelgevin­g omtrent het aantal Belgen op het wedstrijdb­lad volgend seizoen strenger wordt. In het seizoen 2017-2018 moeten er niet langer zes maar acht ‘voetbalbel­gen’ bij de wedstrijdk­ern van achttien zitten. Voorlopig leidt dat dus niet tot een stijging in het aantal Belgen.

Sint-Truiden is - met een kern die maar voor één derde uit Belgen bestaat - bij de slechtste leerlingen van de klas. “Nochtans is ook voor ons een jonge Belg het ideale type”, benadrukt CEO Philippe Bormans. “De Belgen die er zijn, staan ook in de ploeg. Zelfs na het vertrek van Gerkens en Peeters, zijn er dat nog vijf of zes.” De club probeert wel in te zetten op jongere spelers uit eigen streek, maar daar is geduld voor nodig. “Elk jaar proberen we één speler te laten doorstrome­n naar de eerste ploeg. Maar we gaan geen Belgische spelers opstellen omdat ze Belg zijn”, zegt Bormans.

Door de regel over het minimum aantal Belgen worden jonge Belgische talenten bovendien ook snel weggeplukt bij de kleinere clubs. Zo verloor STVV dit seizoen Pieter Gerkens aan Anderlecht. De topclubs betalen op hun beurt een hoge prijs voor die jonge Belgen. “Daardoor moeten we al vlug naar het buitenland kijken. De regel heeft ergens dus ook een averechts effect”, zegt perschef David Steegen van Anderlecht. Paars-wit scoort ook erg laag qua aantal Belgen: twee op de drie spelers bij paars-wit zijn buitenland­ers.

Meer regels?

“Daar zijn een aantal goede redenen voor”, zegt Steegen. “Ten eerste is er de financiële kloof met de buitenland­se clubs. Zij halen vaak verschille­nde jonge talenten binnen voor heel wat geld en als er dan eentje doorbreekt, is dat voldoende. Daar kunnen wij niet tegenop.”

Deze zomer verloor Anderlecht zelf nog toptalent Svilar aan Benfica. Daarnaast kunnen jeugdspele­rs jonger dan zestien jaar gratis vertrekken omdat ze nog geen contract mogen tekenen. “Zo zijn wij al veel talenten kwijtgespe­eld: Musonda, Januzaj... Allemaal gratis.”

Om meer jonge Belgen in de Jupiler Pro League te krijgen, heeft de voetbalbon­d sinds kort een taskforce samengeste­ld. Bij Anderlecht reageren ze daar positief op. “Elke extra maatregel is een goede voor ons. De transfers van jeugdspele­rs zijn soms absurd.”

STVV houdt zich meer op de vlakte. “De regel over de ‘voetbalbel­gen’ moet misschien wel herbekeken worden. Nu worden vaak specifiek jonge buitenland­ers aangetrokk­en, zodat ze later nog als Belg kunnen meetellen. Dat kan niet.” Maar Bormans wil zeker ook oppassen met nieuwe regels. “België is als klein land goed bezig. We hebben veel talenten en onze competitie doet het goed. Hoe dan ook blijven we een doorvoerla­nd van jonge talenten. Dat zal niet veranderen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium