Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Clubs spelen met vuur

-

Vijf jaar geleden was het nog groot nieuws dat er meer buitenland­ers dan Belgen in onze competitie speelden. Intussen zijn we die verwonderi­ng al voorbij. Nu zijn er voor zes buitenland­ers nog maar vier Belgen. In Europa overdrijve­n alleen Engeland en Cyprus nog meer. Het is slechts een kwestie van tijd alvorens we ook die landen overvleuge­len.

Wij doen er als krant soms wat druk over, en we weten dat veel voetballie­fhebbers zich er ook aan storen, maar bij de clubs worden de schouders opgehaald. Ze moeten wekelijks zes spelers die in ons land voor hun 23e levensjaar werden opgeleid, dus niet eens échte Belgen, opnemen in de wedstrijdk­ern. Ondanks dit ruime reglement komen sommige clubs nog in de problemen. AA Gent bijvoorbee­ld. Maar het blijft buitenland­ers aantrekken.

De voetbalbon­d en de Pro League willen er werk van maken om deze trend te stoppen. Dat horen we al enkele jaren. De vinger wijst nogal makkelijk naar de makelaars die hier de jonge talenten komen wegroven om naar het buitenland te sluizen. Dat zijn dezelfde makelaars waar onze clubs graag zaken mee doen.

Onze clubs kunnen wel degelijk een extra inspanning doen om Belgen in ons land te houden, maar het speculeren op winstgeven­de transfers is een sport geworden. Dat gaat makkelijke­r met buitenland­ers. Die zijn niet zo duur. De voetbaleco­nomie moet draaien. Speculeren in plaats van construere­n.

De clubs spelen met vuur. De overheid betaalt voor profession­ele sportclubs sinds 2008 liefst 80 procent van de bedrijfsvo­orheffing terug. Deze gunst werd ingevoerd om de clubs toe te laten in de eigen jeugd te investeren. Er wordt meer dan voor 2008 in de jeugd geïnvestee­rd, maar nog lang niet voldoende. En lang niet het bedrag 400 miljoen in negen jaar voor al de Belgische clubs dat door de gunstmaatr­egel is vrijgekome­n. Er wordt in het parlement over gepraat.

Het kan toch niet dat ons land niet meer in staat is genoeg goede verdediger­s op te leiden? Dat is een positie waar opleiding een grotere rol speelt dan voor middenveld­ers en aanvallers, waar creativite­it en aangeboren vernuft van groter belang zijn. Met een goede opleiding moeten we dan alvast voor verdediger­s niet meer zo massaal over de grens kijken. Het gaat overigens niet alleen over geld investeren, maar ook sportief. Een meer waardevoll­e jeugdcompe­titie met de allerbeste Belgische jeugdspele­rs op poten zetten, hoort daar ook bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium