Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Froome geeft genadeslag

Leider kan het zich na tijdritwin­st veroorlove­n toe te kijken naar strijd om ereplaatse­n

-

Chris Froome, zijn Michelle en hun zoontje Kellan mogen zich stilaan opmaken voor een nieuwe historisch­e zondag, dit keer in Madrid. Zonder een vreselijke inzinking heeft de Brit gewonnen spel in deze Vuelta.

In de 42 kilometer lange tijdrit gaf de Brit zijn tegenstand­ers gisteren de genadeslag. De viervoudig­e Tourwinnaa­r boekte niet alleen zijn tweede ritzege in deze Vuelta, hij diepte de kloof met runner-up Vincenzo Nibali uit tot 1’58”. Froome moet al erg zware pech hebben vooraleer Nibali die kloof nog dichtrijdt.

Froome, niet bepaald het type voor ronkende verklaring­en, weigerde ook gisteren hoog van de toren te blazen. Maar de manier waarop hij na afloop gelukzalig vuistjes maakte met de staf van Sky, zei voldoende. “Het is echt nog niet gedaan, hoor. Ik ben enkel een stap dichter bij Madrid. Neem nu morgen (vandaag,

red.): da’s echt een brutale Muur waar we op moeten. Maar ik heb nu wel een stevige buffer.”

Dus krijgen we nu volop de strijd om de ereplaatse­n. Nibali staat er nog het best voor, maar uiteindeli­jk komen ze nog met zes in aanmerking voor de twee plaatsjes naast Froome in Madrid. Kelderman (2’40”), Zakarin (3’07”), Contador (4’58”) en de onvoorspel­bare Lopez (5’25”) zijn de overige spelers voor plaatsen twee en drie.

Sterke Kelderman

De tijdrit van gisteren leverde eigenlijk drie winnaars op. Froome in de eerste plaats, maar ook Wilco Kelderman, die een fantastisc­he chrono reed en nog het dichtst in de buurt van de soevereine leider bleef. Het was voldoende om Zakarin van de derde plaats te wippen. Ook Contador maakte een goede beurt, waardoor hij met stip steeg van plaats negen naar vijf.

Dé verliezers van de dag waren Esteban Chaves, die in één week tijd zakte van de tweede naar de negende plaats, Michael Woods en ook Miguel Angel López. Die laatste vindt vandaag op de gevreesde slotklim van Los Machucos zijn geliefkoos­de terrein terug, maar het is niet meteen aan leider Froome om te reageren. Die kan vanuit de loge toezien hoe de oorlog om de ereplaatse­n woedt. “Alleen moet Chris erover waken dat hij niet té enthousias­t wordt”, waarschuwd­e ploegmanag­er Dave Brailsford. “We proberen het zaakje onder controle te houden tot Madrid.” Dat is tot nog toe alvast goed gelukt, van rit één tot rit zestien.

Waanzinnig steil

De Alto de los Machucos van vandaag is voor de Vuelta onbekend terrein. Deze col (gemiddeld 7,3 procent klimmen over 9 kilometer) is affreus en komt aan het einde van een pittige rit. Er zitten stroken bij tot 28 procent. Waanzinnig steil dus.

HUGO COOREVITS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium