Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het zat er nooit echt in

3 redenen waarom Belgian Lions al sneuvelen in groepsfase

- PATRICK CEULEMANS

Het vierde opeenvolge­nde EK bracht voor de Belgian Lions geen derde keer op een rij een plaats in de top 16 van Europa. Tegen Turkije gingen de Belgen gisteravon­d met 7865 onderuit. Waarom liep het deze keer fout?

1.

Poule des Doods

België had een aartsmoeil­ijke groep geloot. Nadat het zijn eerste match overtuigen­d had gewonnen tegen Groot-Brittannië, verloor het kansloos tegen Letland. Vervolgens bleek ook Rusland een maat te sterk. Gisteren moest dan ook gewonnen worden om nog kans te maken op de kwartfinal­e. In de heksenkete­l van Fenerbahce gingen de Lions tegen gastland Turkije opnieuw door de knieën. Na een zwak eerste kwart (23-14) knokten ze zich met een zoneverded­iging via Gillet, Van Rossom en Lecomte opnieuw in de partij: 40-33 en 5553 na drie kwarts. Bij 60-60 leek een stunt in de maak. Maar goedkope fouten en een Turkse tussenspur­t van 13-0 deden de boeken dicht.

2. Defensief afwezig tegen Letland

Tegen Groot-Brittannië en Letland was België defensief niet op de afspraak en incasseerd­e twee keer meer dan 90 punten. De Lions kwamen daar tegen Groot-Brittannië met een sterke offensieve prestatie nog mee weg, maar werden door het NBA-fenomeen Kristaps Porzingis (2m21) van Letland koud gepakt. “Gelukkig reageerden we defensief wel tegen Rusland en toonden we dat we mentaal de top 16 in Europa waard zijn. Jammer genoeg vertaalde zich dat niet in een stunt”, aldus sterkhoude­r Quentin Serron

3.

Buikvirus was wel excuus

“De ziekte in onze selectie is geen excuus”, zei Eddy Casteels. Het siert de bondscoach dat hij de virale infectie niet inroept voor de drie opeenvolge­nde nederlagen op dit EK. Navraag bij medische staf en spelers leert echter dat de buikloop wel lelijk heeft huisgehoud­en. Toppers als Hervelle, Tabu en De Zeeuw beschikten over amper 80 procent van hun fysieke mogelijkhe­den. De Lions moeten het hebben van nijdigheid, karakter en uptempo. Op slappe benen kon de kern te laat zijn ware identiteit tonen.

...en nu snel weer aan de bak

De Belgian Lions moeten nu – na de slotwedstr­ijd donderdag tegen Servië – snel weer aan de bak. FIBA voerde een wissel in het schema door: de kwalificat­iewedstrij­den worden vanaf nu tijdens het seizoen betwist. Half november starten de WK-kwalificat­iewedstrij­den. Het WK in China in 2019 wordt uitgebreid van acht naar twaalf Europese landen. De spelers uit de NBA en de Euroleague worden niet vrijgegeve­n. In een groep met Frankrijk, Rusland en Bosnië biedt dat voor België perspectie­ven. “We hebben in dat nieuwe systeem weinig voorbereid­ing. De basis voor november is hier al gelegd. Talenten als de geblesseer­de Vanwijn en Obasohan recuperere­n we ook”, aldus bondscoach Eddy Casteels. De 57-jarige Mechelaar is aan zijn dertiende campagne bezig bij de Lions. Casteels hoopt snel duidelijkh­eid te krijgen over zijn toekomst. Hij wil zijn opvolgers – met jonge Belgische coaches als Roel Moors en Serge Crevecoeur in de wachtkamer – voorbereid­en. De Vlaamse en Waalse federatie (b)lijken verder te willen met Casteels en zijn staf.

 ?? FOTO BELGA ?? Gillet en Hervelle druipen af na de fatale nederlaag tegen Turkije.
FOTO BELGA Gillet en Hervelle druipen af na de fatale nederlaag tegen Turkije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium