Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zandhoven, AntwerpenN­oord Het olifantje dat ‘anders’ was

Kim Van Kuyk (39), als kind uit India geadopteer­d, verwerkt levenserva­ringen in kinderboek

- KRISTIN MATTHYSSEN

Kim Van Kuyk uit Zandhoven werd 39 jaar geleden als Renuka in India geboren. Na haar adoptie groeide ze op in AntwerpenN­oord. Ze schreef nu het pakkend kinderboek Shanti, waarin een weesolifan­tje dat ‘anders’ is centraal staat.

Kim, voluit Kim Renuka Van Kuyk, gaf het boek met bijhorende cd met luisterver­haal en lied in eigen beheer uit. De illustrati­es van de Boechoutse Elise Vandeputte zijn ontroerend­e kunstwerke­n op zich. Kims zoon Jesse (10) stond model voor hoofdperso­nage Raja, die zich ontfermt over het weesolifan­tje Shanti dat in zijn dorp achtergela­ten wordt door een circus. Omdat hij grijs is en de andere olifanten uit de buurt bruin, wordt Shanti aanvankeli­jk niet aanvaard. Tot drie mama-olifanten hem adopteren.

“Ik ben als baby bij een weeshuis in Mumbai afgezet. De enige gegevens die men had, is dat ik ‘Renuka’ heette, de godin van het universum in het hindoeïsme. Met alleen een voornaam is het onmogelijk familie op te sporen. ”

Identiteit­scrisis

Toen Kim 1 jaar was, werd ze geadopteer­d door een Antwerps koppel. Ze groeide op in Antwerpen-Noord. “Dertig jaar geleden was het daar ook al een smeltkroes, dus mijn bruine huid viel er niet zo op. En toch werd ik op bepaalde momenten in mijn leven heel heftig met dat ‘anders-zijn’ geconfront­eerd. Dat bezorgde me een zware identiteit­scrisis. In 2008 ben ik met de papa van mijn zoontje Jesse – we zijn nu niet meer samen – voor de eerste keer teruggekee­rd naar India. Het jaar daarop keerde ik alleen terug. Ik voelde me daar echt een Indische, maar voor de lokale bevolking was ik te westers.”

In 2013 was Kim met Jesse, die al van kindsbeen af gek is op dieren, een tijdje vrijwillig­er in Elephantsw­orld in Kanchanabu­ri in Thailand. “Een heel bijzondere ervaring. We voelden ons bevoorrech­t. In Elephantsw­orld verbleef toen net de weesolifan­t Shanti, die ook geadopteer­d werd door drie mama-olifanten. Terug naar huis maakte ik meteen een lied over Shanti, dat ik vaak voor Jesse heb gezongen. Ook het verhaal van het boek had ik al lang liggen.”

Lezingen geven

De realisatie kwam er pas nadat Kim haar job had opgegeven om haar hart te volgen. “Ik ben vijftien jaar lang bouwkundig ingenieur geweest, maar het was op het laatst mijn wereld niet meer. Mama, moet ik later net zoals jou ingenieur worden en ongelukkig zijn, of mag ik dingen doen die ik graag doe? vroeg Jesse op een dag. Dat was mijn wake-up call.”

Met Shanti als leidraad wil Kim lezingen geven rond thema’s als diversitei­t, jezelf niet gewenst voelen, angsten overwinnen en zelfaanvaa­rding. “Ook leerkrach- ten kunnen Shanti gebruiken. Stéphane Verbeeck van de nv Gands was zo vriendelij­k om in mijn boek te geloven en als sponsor op te treden. Ik ben ook heel dankbaar dat burgemeest­er Luc Van Hove de boekpresen­tatie steunt. Mijn grote droom is een voorstelli­ng in de marmeren Jaintempel in Wilrijk met burgemeest­er Bart De Wever als inleider, want de essentie om spanningen rond diversitei­t op te lossen is liefde, zoals uit het verhaal van Shanti blijkt.”

Haar boek droeg ze op aan Lionel, haar zoontje dat ze door vroeggeboo­rte verloor. “Het is misschien taboe om een kinderboek aan een sterrenkin­dje op te dragen, maar laat mij dan maar tegendraad­s zijn.”

Op 29 september om 18.30u vindt de boekvoorst­elling van

Shanti plaats in het gemeentehu­is van Zandhoven op de Liersebaan. Kim zal voorlezen en het lied live brengen. Kinderen en leerkracht­en zijn zeker welkom, het boek met cd kost 25 euro.

KIM VAN KUYK

Auteur en singersong­writer “Mijn grote droom? Een voorstelli­ng geven in de marmeren Jaïntempel in Wilrijk met burgemeest­er Bart De Wever als inleider. Want de essentie om spanningen rond diversitei­t op te lossen is liefde, zoals uit Shanti’s verhaal blijkt.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Singersong­writer Kim Renuka Van Kuyk met haar eerste kinderboek Shanti.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Singersong­writer Kim Renuka Van Kuyk met haar eerste kinderboek Shanti.
 ??  ?? FOTO RR Zoon Jesse, vier jaar geleden met de échte Shanti.
FOTO RR Zoon Jesse, vier jaar geleden met de échte Shanti.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium