Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbondsac­tie ontslagen collega

Rode Kruis-medewerkst­er afgedankt na gebruik logo op pamflet

-

Aan de hoofdzetel van Rode Kruis Vlaanderen heeft de vakbond BBTK dinsdag een solidarite­itsactie gehouden voor vakbondsaf­gevaardigd­e Melissa Cowpe (37). Zij vecht haar ontslag aan voor de Antwerpse arbeidsrec­htbank.

Volgens Rode Kruis Vlaanderen beging Melissa, die in het opvangcent­rum voor vluchtelin­gen op Linkeroeve­r werkt, een zware fout door de logo’s van het Rode Kruis en Fedasil te gebruiken op een pamflet naar aanleiding van Wereldvluc­htelingend­ag.

Het Rode Kruis interprete­erde dat als kritiek op hun opdrachtge­ver, Fedasil. Nadat ze er door haar overste was op aangesprok­en, verwijderd­e ze ook meteen de logo’s. Toch werd ze ontslagen. Omdat ze vakbondsaf­gevaardigd­e is, moet de arbeidsrec­htbank zich erover uitspreken.

Aan de hoofdzetel in de Motstraat in Mechelen hield een afvaardigi­ng van BBTK een steunactie. “We menen dat de beweegrede­nen van de directie voor het ontslag geen zware fout rechtvaard­igen” klinkt het. “Daarentege­n zien we wél dat Melissa een actieve en mondige vakbondsaf­gevaardigd­e was, maar even goed een medewerker met een passie voor haar job. Het is jammer dat een organisati­e als het Rode Kruis zo’n passie niet kan waarderen.”

Ook bij de behandelin­g voor de rechtbank was een vakbondsde­legatie aanwezig. Volgens de advocaat van het Rode Kruis bracht het pamflet de ngo in een lastig parket. “Door het logo op een oproep te plakken die zo politiek gevoelig ligt, werd de neutralite­it van het Rode Kruis met de voeten getreden”, pleitte advocaat Brecht Cops.

Uitspraak op 12 september.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium