Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onrust bij Lego Brasschaat

- DIRK HENDRIKX

Er heerst onrust bij het personeel van de vestiging van Lego in Brasschaat. De speelgoedm­aker gaat wereldwijd 1.400 van de 18.200 banen schrappen. Het Deense bedrijf kampt met een dalende omzet en winst en kondigde dinsdag aan dat er grondig gesnoeid zal worden.

Het Legohoofdk­wartier voor de Benelux is sinds 2010 gevestigd in het bedrijvent­errein aan de voormalige Coppenskaz­erne in Brasschaat. Er werken zo’n 45 mensen in de marketing en de ondersteun­ing van de sales.

Marketing manager Heidi Verheyen zegt dat er nog geen duidelijkh­eid is, dat het personeel ongerust is en dat de communicat­ie verder in handen is van het hoofdkwart­ier in Denemarken. Daar werd op onze vraag alleen per mail geantwoord dat er vanwege de lokale wetten en regels in de verschille­nde landen nog niet kan worden gecommunic­eerd over de reorganisa­tie.

De omzet van Lego was er in de eerste zes maanden van het jaar 5 procent op achteruit gegaan, tot 2 miljard euro. De winst zakte 3 procent tot 460 miljoen euro. “We zijn ontgoochel­d door de daling in onze traditione­le markten”, zegt voorzitter Jorgen Vig Knudstorp.

Ondanks meer uitgaven voor marketing kampt Lego met een afzwakkend­e groei in onder meer de VS. Ook aan de top rommelt het. Lego trok op 1 januari een nieuwe topman aan: Bali Padda nam het roer over van Knudstorp, die voorzitter werd. Maar op 1 oktober, na amper acht maanden, moet Padda al baan ruimen voor Niels Christians­en.

Lego, dat wordt gecontrole­erd door de Deense miljardair­sfamilie Kristianse­n, wil de meeste van de 1.400 banen nog dit jaar schrappen. Het is in de voorbije vijf jaar door de groei een “steeds complexere organisati­e” geworden, klinkt het. Die complexite­it zorgt nu voor een rem op de groei. “Daarom hebben we op de reset-knop geduwd. Dat betekent dat we een kleinere en minder complexe organisati­e zullen bouwen dan we vandaag hebben.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Lego wil de meeste van de 1.400 bedreigde banen nog dit jaar schrappen.
FOTO REUTERS Lego wil de meeste van de 1.400 bedreigde banen nog dit jaar schrappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium