Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén keer gebruikte hij zijn echte naam...

Kopstuk van Calabrisch­e maffia praat zichzelf na 23 jaar onderduike­n aan de galg

- PETER MIJLEMANS, WILLY DE BUCK

Rocco Morabito (50), de cocaïnekon­ing van Milaan die 23 jaar geleden de benen nam, is op zijn onderduika­dres in Uruguay opgepakt. Al die tijd leefde hij er onder een valse naam, maar toen hij zes maanden geleden zijn dochter inschreef in een school, gebruikte hij domweg zijn echte naam. Toen de politie het afgelopen weekend zeker was dat het om Morabito ging, viel ze binnen in zijn hotel.

Naam: Francisco Antonio Capeletto Souza. Nationalit­eit: Braziliaan. Woonplaats: Punta del Este, Uruguay. Zo stond het op zijn paspoort toen de politie hem in de boeien sloeg in een hotel in de Uruguayaan­se hoofdstad Montevideo. Onder die naam woonde hij al sinds 2002 met zijn gezin in een riante villa in het paradijsel­ijke vakantieoo­rd aan de Atlantisch­e kust.

“Hij is al 23 jaar op het rechte pad en heeft geen banden meer met de maffia”, beweert zijn advocaat, maar de politie betwijfelt dat. Bij een huiszoekin­g werden geen bewijzen gevonden van criminele activiteit­en, maar wat moet een schijnbaar brave en voorbeeldi­ge huisvader met een 9mmpistool, dertien gsm’s op evenveel valse namen, 150 pasfoto’s met verschille­nde vermomming­en, 12 bankkaarte­n, een partij juwelen en een pak Portugese paspoorten?

Morabito werd in eerste instantie aangehoude­n wegens vervalsing van documenten en het bezit van valse paspoorten, maar de openstaand­e rekening die hem in Italië wacht is van een andere orde. Daar staat hij bekend als de cocaïnekon­ing van Milaan en was hij tot 1994 de nummer één van de ‘Ndrangheta, de Calabrisch­e maffia die de Siciliaans­e Cosa Nostra van de troon stootte als machtigste en rijkste maffiaclan van Europa.

Omzet: 20 miljard

Volgens de Italiaanse anti-maffiaonde­rzoekscomm­issie importeerd­e de ‘Ndrangheta rond de eeuwwissel­ing zowat 15% van de Zuid-Amerikaans­e cocaïnepro­ductie en draaide ze een jaarlijkse omzet van zo’n 20 miljard euro. Rocco Morabito nam in de jaren tachtig en negentig regelmatig smokkeltra­nsporten van 500 kilo tot een ton voor zijn rekening, tot hij in 1995 de benen nam.

De laatste keer dat hij in Italië gezien werd, was in 1994. De politie kon hem toen

fotografer­en terwijl hij omringd door bodyguards een hotel in Milaan verliet. Met in zijn hand een valiesje met vermoedeli­jk zo’n 3 miljoen euro cash. Sindsdien ontbrak elk spoor van Morabito, al was het Italiaanse gerecht er nagenoeg zeker van dat hij in Zuid-Amerika ondergedok­en zat.

Een jaar later werd Morabito bij verstek veroordeel­d tot 30 jaar cel voor het lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en voor de invoer van een ton cocaïne vanuit Brazilië. Dat land was waarschijn­lijk ook zijn eerste toevluchts­oord. Tot hij in 2002 met zijn Angolese echtgenote naar Uruguayaan­se badplaats Punta del Este verkaste.

Nog zes kopstukken ingerekend

Volgens de openbare aanklager in Calabria, Federico Cafiero de Raho, is het best mogelijk dat Morabito van daaruit de ver- scheping van cocaïne naar Italië coördi- neerde. “Hij speelde in de jaren tachtig en negentig een sleutelrol in de trafieken. Om de aanvoer en de kwaliteit van de leverin- gen te verzekeren heeft de ‘Ndrangheta verschille­nde topfiguren in Latijns-Ameri- ka gestatione­erd, die nauwe contacten on- derhouden met de producente­n”, zegt Ca- fiero de Raho.

Italië heeft intussen de uitleverin­g van Morabito gevraagd, maar het zal minstens nog drie maanden duren voor de man op een vliegtuig naar Milaan wordt gezet. Daar wordt het stilaan druk in de ‘Ndrangheta-vleugel van de gevangenis, want rechercheu­rs slaagden er het afgelopen anderhalf jaar in om nog zes andere voortvluch­tige kopstukken in te rekenen.

 ?? FOTO EPAEFE ?? Italiaanse carabinier­i tonen foto’s van Morabito voor en na zijn arrestatie.
FOTO EPAEFE Italiaanse carabinier­i tonen foto’s van Morabito voor en na zijn arrestatie.
 ?? FOTO EPAEFE ?? Morabito gebruikte valse namen en pasfoto’s waarop hij er telkens anders uitziet.
FOTO EPAEFE Morabito gebruikte valse namen en pasfoto’s waarop hij er telkens anders uitziet.
 ?? FOTO'S AFP, REUTERS ?? Na meer dan 20 jaar is de Italiaanse maffiabaas Rocco Morabito eindelijk opgepakt op zijn onderduika­dres in het Uruguayaan­se Punta del Este.
FOTO'S AFP, REUTERS Na meer dan 20 jaar is de Italiaanse maffiabaas Rocco Morabito eindelijk opgepakt op zijn onderduika­dres in het Uruguayaan­se Punta del Este.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium