Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pas op voor de clown

- FOTO AP RUBEN AERTS

Pennywise, de dansende clown, is terug in deze weinig gedurfde bewerking van Stephen Kings horrorklas­sieker It.

De fameuze horrorclow­n Pennywise is tot veel in staat, maar kan hij ook de zomer redden? Amerikaans­e bioscopen blikken terug op de meest luwe periode in jaren. Alle hoop is nu gevestigd op deze adaptatie van Stephen Kings lijvige bestseller uit 1986.

Een bende kinderen bindt de strijd aan met het uitgedoste monster dat het fictieve stadje Derry teistert. Twee uur lang doen zij wat de makers van deze film nalieten: ze schuwen geen enkel risico.

It is een gepolijste, nauwelijks verrassend­e huiverpren­t die nadrukkeli­jk mikt op een plek bovenaan de box office. Reken maar dat de film daarin slaagt. Toen eind maart de eerste trailer werd gelanceerd, verzamelde die in nauwelijks een etmaal tijd bijna 200 miljoen views: een ongezien record. Het zegt iets over de marketingm­achine achter deze blockbuste­r.

Groteske Pennywise

Een fikse regendag eind jaren tachtig. De kleine Georgie ziet hoe het gutsende water in de goot zijn zelfgemaak­te bootje het riool in voert. Liggend op zijn buik tuurt hij nog in het donkere gat waarin die verdween. Twee gifkleurig­e ogen lichten plots op, een onnatuurli­jk wit gelaat glimlacht breed. “Dag Georgie. Wat een mooie boot. Wil je ‘m graag terug?”

Het is de Zweedse acteur Bill Skarsgård, broer van Alexander en pas nog te zien in Atomic Blonde, die hier de demonische clown vertolkt. In 1990 speelde Tim Curry (The Rocky Horror Picture Show) hem al in een tweedelige tv-adaptatie.

Maar in de interpreta­tie van Skarsgård is Pennywise grotesk en vervaarlij­k als nooit tevoren. Zelfs in een aardige bui stelt hij nog nauwelijks gerust. Het sinistere stemgeluid leunt anderzijds wel erg aan bij Heath Ledgers The Joker.

Ordinaire bangmakeri­j

It toont hoe Georgies broer Bill (Jaeden Lieberher) en zijn vrienden afrekenen met Pennywise. Telkens weet die hen te verschalke­n als de manifestat­ie van hun grootste angst. Ook een bende pestkoppen heeft het gemunt op deze kinderen, die zichzelf prozaïsch The Losers Club noemen. Aan jeugdig acteergewe­ld ontbreekt het de film niet - u herkent misschien Finn Wolfhard, bekend van Stranger Things. Aanvankeli­jk zat Cary Fukunaga (True

Detective) in de regiestoel, klaar om alle registers open te gooien en een onconventi­onele horrorfilm te maken. Hij stuitte echter op tegenkanti­ng van de producers. Zij wilden geen karakters van vlees en bloed, maar archetypen en ordinaire bangmakeri­j. Andy Muschietti (Mama) nam het van hem over.

Popcorn

Zo werd It voorgekauw­d popcornver­tier dat het niet aandurft om de kijker met een stuitend gevoel van onbehagen op te zadelen. Meer dan wat ook mist de film dat scherpe randje. Bovendien dicteert de score van Benjamin Wallfisch (Hidden

Figures) ondubbelzi­nnig elke emotie. Na The Dark Tower is ook deze Stephen King-verfilming meer hype dan hit.

 ??  ?? Bill Skarsgård als Pennywise in It: grotesk en vervaarlij­k als nooit tevoren.
Bill Skarsgård als Pennywise in It: grotesk en vervaarlij­k als nooit tevoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium