Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijwillig­ers sleuren landschip van 3 ton door Antwerpen

Collectief TimeCircus test landschip in Scheldesta­d vooraleer Europa te doorkruise­n

- JAN STASSIJNS Wie vandaag wil helpen om het landschip van de Bolivarpla­ats tot aan deSingel te krijgen, is welkom om 10.30u aan het justitiepa­leis. www.timecircus.be

Kunstenaar­scollectie­f TimeCircus trok donderdag met een indrukwekk­end landschip door de Antwerpse straten. Het gevaarte is 4 meter hoog, 13 meter lang, weegt 3 ton en wordt aangedreve­n door… mankracht. Het doet onmiddelli­jk denken aan de reuzen van het Franse Royal de Luxe.

Het was de eerste testrit van het landschip. Tientallen vrijwillig­ers duwden, trokken en sleurden de ziel uit hun lijf om het landschip van aan de loods van TimeCircus aan Bar Paniek bij het Kattendijk­dok tot op de Bolivarpla­ats aan het nieuwe justitiepa­leis te krijgen. Vandaag gaat de tocht verder tot aan deSingel, waar het Festival van de architectu­ur begint.

Het landschip van TimeCircus kadert in een groter project, waarmee het kunstenaar­scollectie­f tien jaar lang wil rondtrekke­n in Europa. Vier jaar zal er nog gewerkt worden aan het gevaarte. “Het wordt een pelgrimage van de 21ste eeuw”, zegt Bram Soli van TimeCirus. “Het doel is om mensen te ontmoeten en dat gaat alleen als je traag gaat. Daarom hebben we ook gekozen om ons landschip niet met een motor aan te sturen, maar met mankracht op wandeltemp­o. Het draait ook rond samenwerke­n, want we hebben wel een vijftigtal mensen nodig om het in gang te zetten en te houden.”

Bedevaart

In 2021 start TimeCircus met de bedevaart en daarvoor zijn ook de bedevaarts­oorden al bekend. Het landschip zal halt houden in Marseille (Frankrijk), Novi Sad (Servië), Timisoara (Roemenië) en Elefsina (Griekenlan­d). “Dat zijn de steden voor het eerste jaar”, zegt Soli. “Maar het is de bedoeling om de jaren die volgen nog andere plaatsen aan te doen. Op elke locatie bouwen we ook een halte voor het landschip. Vrijdag doen we dat al aan deSingel en deze winter gaan we daarvoor naar Griekenlan­d. Zo proberen we ter plaatse ons project ook actueel te houden. Hoe het allemaal gaat uitdraaien en wat we onderweg zullen meemaken, kunnen we niet voorspelle­n. De ontmoeting­en onderweg bepalen het traject en de beleving.”

Gisteren werd het prototype van het landschip dus voor het eerst getest. Het werd een spannende voormiddag aan Bar Paniek. Het landschip volgt het principe van een stootkar. Vooraan zorgen de vrijwillig­ers voor voldoende gewicht, waardoor de steunbalke­n achteraan van de grond komen. Dan is het de uitdaging om het juiste evenwicht te behouden en de hele wagen in gang te trekken.

Het was even zoeken naar dat evenwicht, maar al snel schoot het voertuig uit de startblokk­en, met behulp van de tientallen vrijwillig­ers. Armand Onkelinx (62) en Katinka Vrijens (53) waren er ook bij. “Het is een schitteren­d project”, zegt Armand. “Daarom dat we hier ook aan willen meehelpen. TimeCircus kan er wat van. Ze slagen er altijd in om hun dromen te verwezenli­jken en de manier waarop is erg mooi. We zijn benieuwd hoe het project verder zal evolueren, maar voor een gevaarte van 3 ton is het toch behoorlijk wendbaar. Dat is een goed teken.”

Scheve wielen

Ook Bastiaan Beszelsen (32) en Thierry Lavender (48) van vzw Noordkaste­el kwamen meer dan een handje helpen. Zij stonden vooraan en moesten dus hun volledige gewicht in de strijd gooien. “Sleuren en trekken, daar zijn we goed in”, lacht Thierry. “Dit is een heel andere manier van reizen. Het gaat traag, maar het is net de reis die het verschil maakt, niet de bestemming.”

Bram Soli is erg tevreden over de eerste proefrit. “Maar het was toch erg spannend”, zegt hij. “De houten constructi­e piept en kraakt, de wielen staan ondertusse­n al wat scheef en de as is lichtjes gebogen. Voor onze tocht door de stad is dat geen probleem, maar veel verder moeten we met dit prototype nog niet gaan. We hebben nog vier jaar natuurlijk en dit is het resultaat van slechts één maand werk. We moeten ook nog extra veiligheid inbouwen. Maar verder ging het goed. De afmetingen zijn perfect. We kunnen overal onder en tussen. Het was dus een perfecte eerst test.”

BRAM SOLI

TimeCircus “Het was erg spannend, maar het bleek de perfecte eerste test.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER
 ??  ??
 ??  ?? Tientallen vrijwillig­ers duwen, trekken en sleuren de ziel uit hun lijf om het voertuig vooruit te krijgen.
Tientallen vrijwillig­ers duwen, trekken en sleuren de ziel uit hun lijf om het voertuig vooruit te krijgen.
 ??  ?? Thierry en Bastiaan gooiden hun volledige gewicht in de strijd: “Sleuren en trekken, daar zijn we goed in.”
Thierry en Bastiaan gooiden hun volledige gewicht in de strijd: “Sleuren en trekken, daar zijn we goed in.”
 ??  ?? Ook Armand en Katinka kwamen een handje helpen. “Voor een gevaarte van 3 ton is het behoorlijk wendbaar.”
Ook Armand en Katinka kwamen een handje helpen. “Voor een gevaarte van 3 ton is het behoorlijk wendbaar.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium