Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drugsmaffi­a infiltreer­t in Antwerpse politie, douane en bedrijven”

Politiebaa­s luidt alarmklok tijdens crisisover­leg

- JORIS VAN DER AA

Stanny De Vlieger, de directeur van de federale gerechteli­jke politie van Antwerpen, waarschuwt in een alarmerend rapport voor de oprukkende drugsmaffi­a in de haven van Antwerpen. Volgens hem gebruiken kapitaalkr­achtige misdaadgro­epen steeds vaker intimidati­e, geweld en corruptie om sleutelpos­ities in te nemen in het bedrijfsle­ven, de politiek, politie en justitie. De Vlieger organiseer­de gisteren een topoverleg met het parket, de douane en de ministers van Justitie, Binnenland­se Zaken en Financiën om een integrale aanpak van de georganise­erde drugsmisda­ad te bespreken.

De politiedie­nsten en justitie slagen er niet in om de cocaïnesmo­kkel via de haven van Antwerpen onder controle te krijgen. In een alarmerend rapport waarschuwt Stanny De Vlieger voor machtige criminele netwerken die via geweld en corruptie sleutelpos­ities proberen te infiltrere­n in het bedrijfsle­ven, de douane en zelfs politie en justitie.

De federale politie van Antwerpen organiseer­de gisteravon­d crisisover­leg met de bevoegde diensten over de “cocaïnecri­sis”. Aanwezig waren minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Ook erbij: de top van het parket van Antwerpen en vertegenwo­ordigers van de Douanedien­sten en de Antwerpse haven.

Uit de vertrouwel­ijke nota die gerechteli­jk directeur Stanny De Vlieger schreef, kan alleen maar worden geconclude­erd dat de overheid het probleem van de oprukkende cocaïnemaf­fia niet onder controle heeft.

Geweld neemt toe

De Vlieger beschrijft in zijn rapport hoe de hoeveelhei­d cocaïne die via Antwerpen wordt ingevoerd steeds blijft toenemen. In 2016 werd in de Antwerpen haven een kleine 30 ton cocaïne in beslag genomen, een gigantisch­e hoeveelhei­d in vergelijki­ng met andere grote havens als Rotterdam of Hamburg.

Die drugshande­l levert criminele netwerken miljarden op. Als gevolg van die enorme financiële belangen neemt ook het geweld in het drugsmilie­u hand over hand toe. Intimidati­e, verminking­en, ontvoering­en, schietpart­ijen en brandstich­tingen waren de voorbije maanden aan de orde van de dag. De Vlieger maakt in zijn rapport melding van een twintigtal schietinci­denten die verband houden met de bendeoorlo­g die momenteel in Antwerpen woedt.

Van illegaal naar legaal

De Vlieger maakt zich ook grote zorgen over de financiële slagkracht van de criminele families en clans die zich in Antwerpen met drugshande­l bezighoude­n. Hoewel de belangrijk­ste drugsbaron­nen nog altijd vanuit Nederland opereren, kon een aantal jonge Antwerpse Marokkanen de jongste jaren opklimmen tot absolute kopstukken in de internatio­nale drugshande­l. En die steenrijke criminelen pompen hun geld in vastgoed en in het legale bedrijfsle­ven. “Een aantal criminelen die wij kennen bewegen zich nu in de legale bovenwerel­d.”

De Vlieger klinkt ronduit alarmerend als hij het heeft over de macht van de criminele ondernemer­s die invloed proberen te kopen in het bedrijfsle­ven, de overheid en de veiligheid­sdiensten. “Meerdere onderzoeke­n tonen linken naar personen, bijvoorbee­ld bij douane en politiedie­nsten, die werden benaderd om deel uit te maken van het criminele netwerk. Zo worden fikse bedragen betaald voor het verkrijgen van politionel­e data. Honderddui­zenden euro zijn hier als vergoeding geen uitzonderi­ng. Tot op heden werden de voorvallen, die zichtbaar werden tijdens een onderzoek, mee opgenomen in het lopende onderzoek. Maar fundamente­el is het niet uit te sluiten dat er zich stilaan een infiltrati­e voordoet, dit vanuit de criminele netwerken in de legale bovenwerel­d, waarbij strategisc­he posities in de verschille­nde sectoren (politie, douane, justitie, bedrijfswe­reld, bestuur ...) worden ingenomen.”

Krachtenbu­ndeling

Volgens De Vlieger is het de hoogste tijd dat alle overheidsd­iensten hun krachten bundelen. Als gevolg van de terreurdre­iging moest de federale politie enorm veel capaciteit wegtrekken bij de afdeling Drugs. Bovendien kampt de FGP Antwerpen al jaren met een dramatisch­e onderbezet­ting. Nauwelijks veertig speurders houden zich bezig met het onderzoeke­n van grote drugsdossi­ers. En amper vier speurders houden zich bezig met het onderzoeke­n van de geldstrome­n van drugscrimi­nelen.

De Vlieger vraagt de beleidsmak­ers dan ook om meer speurders, om achter de grote drugsbaron­nen aan te kunnen gaan.

Hij vraagt niet alleen om extra recherchec­apaciteit voor zijn eigen dienst, hij pleit ook voor een sterke douane om de goederenst­room beter te controlere­n. Voor de Antwerpse haven pleit hij voor een gewapend bestuur in het havengebie­d: meer camera’s op de kaaien, screening van personeel op drugsgevoe­lige kaaien en een andere organisati­e van havenarbei­d. De vakbonden spelen in Antwerpen een cruciale rol in de verdeling van arbeidskra­chten in de haven, maar volgens De Vlieger moeten de bedrijven zelf hun werkkracht­en kunnen kiezen.

De Vlieger stelt zich ook vragen bij de inzet van interimarb­eiders in de haven. De technici die de koelinstal­laties van containers onderhoude­n, blijken zeer vaak interimarb­eiders te zijn die geregeld benaderd worden door criminelen om cocaïnelad­ingen uit de containers te halen.

STANNY DE VLIEGER

Gerechteli­jk Directeur

“Stilaan nemen criminele netwerken strategisc­he posities in verschille­nde sectoren zoals politie, douane, justitie en

bedrijfsle­ven in.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een havenarbei­der bij een lading bananen. Vorig jaar werd in containers 30 ton cocaïne ontdekt.
FOTO BELGA Een havenarbei­der bij een lading bananen. Vorig jaar werd in containers 30 ton cocaïne ontdekt.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium