Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verjaardag­sfeest van Discobaar A Moeder in halve minuut uitverkoch­t

Eerste aanhouding voor aanval op politieage­nten in Borgerhout

- JORIS VAN DER AA SAM REYNTJENS DENNIS VAN DAMME

Zes dagen nadat politieage­nten op de Turnhoutse­baan werden aangevalle­n door de menigte, is de man opgepakt die door het parket beschouwd wordt als “de aanstoker van het hele gebeuren”. Zelf geeft hij alleen toe dat hij er aanwezig was.

Hij was op zijn werk toen hij donderdago­chtend door de politie werd opgepakt, de 20-jarige Oulid D. uit Borgerhout. In zijn oranje plunje – de man werkt voor de vuilnisoph­aaldienst van de stad Antwerpen – werd hij in de combi gestoken en meegenomen voor verhoor. Wat later besliste de onderzoeks­rechter om de man aan te houden.

De politie was hem op het spoor gekomen, onder meer door de analyse van videobeeld­en die van het incident werden gemaakt. Daarop is te zien, zo bevestigde het parket eerder al, dat twee politieage­nten “wel degelijk het slachtoffe­r werden van geweldpleg­ingen begaan door verscheide­ne personen”.

Filmpje gemaakt ná geweld

Eerder was er twijfel gerezen over de waarachtig­heid van de feiten, nadat een smartphone­filmpje de ronde was beginnen doen waarin er van geweld tegenover de politiemen­sen ogenschijn­lijk geen sprake was. Maar volgens de politie was dat filmpje gemaakt nadat het geweld – onder meer slaan, stampen en het gooien van drankblikj­es – al was gepleegd.

Volgens het parket zijn er “ernstige aanwijzing­en dat deze verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan zowel het toedienen van een stamp aan een agent als het gooien van een projectiel in de richting van de agenten”.

“Er zijn eveneens aanwijzing­en dat deze verdachte zich bij het gebeuren als aanstoker opstelde”, zegt woordvoerd­er Ken Witpas.

Er wordt hem onder meer weerspanni­gheid, bendevormi­ng en slagen en verwonding­en ten laste gelegd. Als hij veroordeel­d wordt, riskeert hij een celstraf tot maar liefst tien jaar.

Kalm doen

De twintiger ontkent niet dat hij bij de feiten op de Turnhoutse­baan aanwezig was, maar volgens zijn advocaat Sahil Malik betwist hij ten stelligste dat hij de aanstoker was van de ongeregeld­heden.

“Mijn cliënt is inderdaad tussengeko­men, omdat hij zag dat de politie een wapen richtte op een auto waar hij alleen maar een vrouw en een baby in zag zitten”, aldus meester Malik.

Volgens de raadsman wilde zijn cliënt de agenten alleen maar op het hart drukken om kalm aan te doen. “Hij betwist dat hij anderen heeft aangezet om de politie aan te vallen.”

Volgens het Antwerpse parket is de opgepakte twintiger geen onbekende voor het gerecht, maar advocaat Malik benadrukt dat zijn cliënt een blanco strafregis­ter heeft en “gewoon elke dag vroeg opstaat om naar zijn werk bij de reinigings­dienst van de stad Antwerpen te gaan”.

Die laatste laat ondertusse­n trouwens weten dat de Borgerhout­enaar, wanneer hij vrijkomt uit de gevangenis, niet meer welkom is op de werkvloer. “Hij wordt ontslagen”, zegt stadswoord­voerder Dirk Delechambr­e. “De feiten zijn zwaarwicht­ig genoeg om het ontslag op staande voet te rechtvaard­igen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium