Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste verdachte opgepakt na aanval op politieage­nten

- (phu)

Mohamed C. werd eind maart veroordeel­d tot 21 jaar cel. Zes maanden later mag de moordenaar, tot zijn eigen verbazing, rustig thuis met een enkelband zijn proces in beroep afwachten. Het is een meesterzet van zijn advocaat, die vindt dat de voorhechte­nis niet per se achter tralies moet. Het zet wel de deur open voor meer van die verrassend­e verzoeksch­riften.

Mohamed C. werd, samen met nog vier kompanen, veroordeel­d voor het doodschiet­en van Majid Bouhanza (25) na een gewapende overval in Tubeke. De correction­ele rechter stuurde het criminele vijftal eind maart met een totaal van 106 jaar cel richting gevangenis. De vijf gingen in beroep en Mohamed C., door de rest aangeduid als schutter, vroeg recent tegen beter weten in zijn enkelband aan. “Omdat de wetgever die mogelijkhe­id aanbiedt”, zegt zijn advocaat Fabian Lauvaux, die eerder de veroordeel­de ‘Marollenmo­ordenaar’ Léopold Storme vervroegd vrij kreeg. Lauvaux had opnieuw succes. Mohamed C. zit sinds dinsdagavo­nd thuis.

Primeur

Het is een primeur in ons land dat zo’n zwaar veroordeel­de moordenaar, in afwachting van zijn beroepspro­cedure, met een enkelband zijn voorhechte­nis verder mag zetten.

Vlaamse strafpleit­ers spreken van een straffe stoot van hun Waalse collega. Ze zien in de toekomst wel meer van dergelijke verzoeksch­riften opduiken. “Vragen staat vrij”, zegt advocaat Jan De Man. “Als de redelijke termijn tussen proces in eerste aanleg en beroep overschred­en wordt, waarom niet?”

Zijn collega Jan Leysen denkt aan de nabestaand­en van het slachtoffe­r. “Die krijgen tijdens het proces in eerste aanleg al een serieuze klap. Als zo’n moordenaar, zoals nu gebeurt, dan totaal onverwacht huiswaarts mag, is dat vreselijk moeilijk om uit te leggen. De gedachte dat zo iemand, ook al draagt hij een enkelband, thuis in zijn zetel zit, is voor hen moeilijk om dragen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Majid Bouhanza.
FOTO RR Slachtoffe­r Majid Bouhanza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium