Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dochter van zangeres Pitti Polak waagt haar kans in ‘The Voice’

-

MELANIE MERTENS POLAK

Kandidaat

The Voice van Vlaanderen

“Vorige zomer ben ik met zeven vrienden van SintRita naar Hongarije geweest. We wilden de schoolreis inhalen die we door de aanslagen nooit hebben kunnen maken.

Het was een zalige reis, een soort uitgesteld geluk.”

Bij de eerste blind auditions van het nieuwe seizoen van

The Voice staat Melanie Mertens Polak (19) op het podium. Ze is de dochter van zangeres Petra ‘Pitti’ Polak en bassist Paul Mertens, maar wil vooral bekend worden als zichzelf.

“Ik wilde eigenlijk al heel lang meedoen aan een talentenja­cht. Mama wilde me daar een beetje voor beschermen”, zegt Melanie. “Ik had haar eerst niet verteld dat ik me voor The Voice had ingeschrev­en, maar toen ik het vertelde, zei ze: ‘oké, veel succes’

(lacht).

We zitten bij haar thuis in Hove, waar ze nog wat aan het opruimen is. Ze heeft vrienden uitgenodig­d om samen naar de uitzending te kijken. Hoe het afloopt mag ze nog niet zeggen, maar het kan niet anders dat er minstens één en misschien wel vier coaches zich zullen omdraaien in hun stoel. “Ik heb nooit zangles gevolgd. Wel muziekles en wat pianoles, maar dat was allemaal vrij theoretisc­h en ik was liever zelf op de piano bezig.” Met twee vrienden heeft Melanie de groep Monday Mourning gehad, waarmee ze zelfs een keer in het voorprogra­mma van Laura Tesoro heeft gespeeld. “Dat was niet ons beste optreden, want we waren niet helemaal goed voorbereid. Maar we kregen wel goeie reacties. Ondertusse­n zijn de jongens met een ander project bezig en werk ik vooral solo.”

Hulp van mama en papa

Van het succes van haar moeder heeft Melanie zelf niets meegemaakt, maar ze kent de oude beelden wel. “Ik vind ze mooi en ik ben er trots op. Mama was zwanger van mij toen ze haar laatste album opnam. Ik stond dus al in de studio toen ik nog niet geboren was. Dat is grappig om te bedenken. Mijn hele leven sta ik al in contact met muziek. Het voelt alsof dit is wat ik moet doen.” Petra Polak geeft les op een lagere school. “Als mensen vragen of ze nog iets met muziek doet, dan zegt ze altijd: ‘dat heb ik aan Melanie overgelate­n’. Papa werkt in de reclame en speelt nog in een

covergroep­je met vrienden. Hij is mijn grootste fan.”

Het grootste voordeel aan muzikale ouders vindt Melanie dat er thuis in Hove altijd instrument­en in de buurt waren. “En als ik vastzit met het maken van een nummer, dan kunnen papa en mama me ook op weg helpen. Maar verder ben ik even onervaren als de andere kandidaten. Ik heb misschien een paar keer op een jaarmarkt gezongen, maar of je nu voor publiek zingt of onder de douche, maakt eigenlijk niet zoveel uit.”

Aanslagen Zaventem

Anderhalf jaar geleden werd Melanie een beetje bekend met haar eigen nummer The Second Day of

Spring over de aanslagen in Zaventem. Ze stond op het vliegveld toen de bommen ontploften, klaar om met de laatstejaa­rs van het Sint-Ritacolleg­e uit Kontich op Romereis te gaan. “Ik heb daar heel lang last van gehad, vooral als er onverwacht knallen te horen waren, maar nu sta ik er niet vaak meer bij stil. Afgelopen zomer ben ik met zeven vrienden van Sint-Rita naar Hongarije geweest. We wilden de reis inhalen die we door de aanslagen nooit hebben kunnen maken. Het was een zalige reis, een soort uitgesteld geluk.”

Binnenkort begint Melanie aan het tweede jaar van de lerarenopl­eiding Nederlands-Engels aan Thomas More in Mechelen. “Daarnaast wil ik graag met muziek bezig zijn. Mijn grote droom is om het platencont­ract te winnen. Dan kan ik mijn eigen nummers uitbrengen. Dat zou echt geweldig zijn.”

Ondertusse­n mogen muzikale jongens die nog een frontvrouw zoeken, altijd contact zoeken met Melanie. “Laat maar komen. Al geef ik mijn opleiding er niet voor op. Mijn moeder en mijn oma zeggen vaak hoe belangrijk dat is.”

Melanie is vooral benieuwd naar de filmpjes die VTM heeft opgenomen naast de audities. “An Lemmens zat onverwacht hier thuis aan de keukentafe­l om te vertellen dat ik mocht meedoen. Daarna heb ik een vreugdedan­sje gemaakt in mijn kamer. En op de dag van de auditie heb ik me tijdens het wachten goed geamuseerd met een vriendin. Hopelijk hebben ze de gênante momenten er wel uitgeknipt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Melanie Mertens Polak: “Of je nu voor publiek of onder de douche zingt, maakt eigenlijk niet zoveel uit.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Melanie Mertens Polak: “Of je nu voor publiek of onder de douche zingt, maakt eigenlijk niet zoveel uit.”
 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Melanie Mertens Polak zingt vanavond Constellat­ions van haar grote idool Tom Odell. Benieuwd of Koen Wauters, Bart Peeters, Alex Callier en of Natalia afdrukken...
FOTO VTM Melanie Mertens Polak zingt vanavond Constellat­ions van haar grote idool Tom Odell. Benieuwd of Koen Wauters, Bart Peeters, Alex Callier en of Natalia afdrukken...
 ??  ?? Moeder Petra scoorde in de jaren negentig enkele hitjes, zoals Poor, Stupid & Ugly, als Pitti Polak.
FOTO RR
Moeder Petra scoorde in de jaren negentig enkele hitjes, zoals Poor, Stupid & Ugly, als Pitti Polak. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium