Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kruidenbot­erham scoort na chemo

Patiënten blijven op gewicht dankzij ‘oncobrood’

- MAAIKE FLOOR

Een studie van onderzoeke­r Bart Geurden van de Karel de Grote Hogeschool toont aan dat brood met extra toegevoegd­e smaken kankerpati­ënten beter doet eten. Door op gewicht te blijven staat de patiënt sterker in de strijd tegen kanker.

Het is een probleem van bijna alle patiënten die chemothera­pie ondergaan: hun eten smaakt niet meer. Twee dagen na een chemokuur smaakt brood voor veel mensen meer naar karton, metaal of katoen dan naar een lekkere boterham. “We experiment­eerden al langer om smaakstoff­en toe te voegen aan brood, om het lekkerder te maken voor patiënten. Een eerste studie wijst nu uit dat het effect heeft”, zegt onderzoeke­r Bart Geurden. “De groep die het speciale ‘oncobrood’ heeft gegeten, zat na drie weken op gewicht. De andere groep viel in dezelfde periode vijf kilo af. Dat is een groot verschil voor zo’n korte periode.”

Smaakprofi­el

Per patiënt wordt een eigen smaakprofi­el samengeste­ld. Met behulp van een koffertje vol kleine flesjes met verschille­nde gedroogde kruiden of kruidenpas­ta’s erin kunnen patiënten uitprobere­n welke smaken bij hen aanslaan. Sommige mensen willen graag limoen of tijm in hun brood om het smaakvolle­r te maken. Anderen zweren bij gember of mierikswor­tel. “We hebben zelfs een patiënt gehad die een hele citroen door zijn brood deed, met schil en al”, vertelt Edwig Goossens van het Center for Gastrology in Leuven. “Voor ons niet te eten, maar voor die persoon wel lekker.”

De bedoeling is dat de patiënten thuis aan de slag kunnen met een broodmachi­ne, broodbakmi­x en dan verse of gedroogde kruiden die voor hen de smaak verbeteren. Bart Geurden: “We willen ook dat ze weer plezier krijgen in lekker eten. Patiënten moeten al zo veel inboeten aan levenskwal­iteit. Terwijl lekker eten dus nog wel kan, ook zonder dure middeltjes of medicatie.”

Er volgt nu met steun van de Stichting tegen Kanker een grootschal­igere studie naar het oncobrood. Patiënten kunnen zelf ook experiment­eren met andere voedingsmi­ddelen, zoals soep of warme maaltijden. “Daarvoor moet je wel andere verhouding­en gebruiken, omdat je rekening moet houden met de temperatuu­r”, vertelt Andy Verroeye, chef gastro engineerin­g.

Ook voor oudere mensen, die vaak veel van hun smaakvermo­gen verliezen, kan de methode soelaas bieden.

Gezondheid­szorg loopt achter

Bart Geurden ziet ook mogelijkhe­den voor ziekenhuiz­en, waar het eten vaak ondermaats is. “Onze maatschapp­ij bulkt van de visies over gezonde voeding. Iedereen is thuis en in restaurant­s met gezonde voeding bezig, maar de gezondheid­szorg loopt heel erg achter. In ziekenhuiz­en grijpt men ook te snel naar supplement­en die ook nog eens heel duur zijn en waarvan de werking niet altijd de verwachtin­gen inlost.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Philip Van Hoornick, Edwig Goossens, Andy Verroeye en Bart Geurden met het brood en de doos vol kruiden voor patiënten om te testen.
FOTO JORIS HERREGODS Philip Van Hoornick, Edwig Goossens, Andy Verroeye en Bart Geurden met het brood en de doos vol kruiden voor patiënten om te testen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium