Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na de verwoestin­g op de Caraïben is iedereen hier bang”

Florida vreest ravage wanneer storm morgen arriveert

- JESSE VAN REGENMORTS­EL

De huizen in de Amerikaans­e staat Florida zijn dichtgetim­merd, de supermarkt­en leeggekoch­t. Wie ten zuiden van Miami woont, vlucht filegewijs noordwaart­s. Weg van orkaan Irma. “Ik heb hier nog nooit zo’n paniek gezien”, zegt Marc De Vlieger, die al veertig jaar in Florida woont. “De orkanen hier worden elk jaar sterker en dit is de zwaarste ooit. We hebben de verwoestin­g gezien op de Caraïben en wachten bang af. Echt bang.”

Barbuda. Tenzij u al een cruise door de Caraïben gemaakt heeft, had u er nog nooit van gehoord. Het is een speldenkop op de kaart, met 1.800 inwoners en evenveel idyllische plekjes. Of was. Nu orkaan Irma er haar gang is gegaan, blijft er nog weinig van over. Alle huizen zijn kapot, het hele eiland staat onder water en het is nog amper bewoonbaar. Op Sint Maarten hetzelfde. In de Dominicaan­se Republiek hadden ze meer geluk. “De wind huilde geweldig en de palmbomen gingen heftig heen en weer”, zegt Saskia Schoukens, die er al negen jaar woont. “Maar het had erger kunnen zijn.”

Zwaarste stormwinde­n ooit

Veel erger. Irma is de eerste orkaan ooit die meer dan 36 uur lang stormwinde­n van 300 kilometer per uur produceert. De zwaarste ooit, dus.

Vandaag raast de orkaan langs de Turks- en Caicoseila­nden, laaggelege­n eilanden waar vloedgolve­n tot zes meter hoger dan normaal worden verwacht. Dan gaat het via Cuba en de Bahama’s richting Florida. Daar loopt Irma’s pad volgens de voorspelli­ngen langs de oostkust. Waar de orkaan aan land gaat, zal de verwoestin­g groot zijn.

“Ik heb het al meer dan eens meegemaakt”, zegt Marc De Vlieger, die al veertig jaar in Coral Springs woont, even ten noorden van Miami. “Twaalf jaar geleden vernielde orkaan Wilma het dak van mijn huis. Het was als een bombardeme­nt. En dat duurt lang, hé. Urenlang rammelt alles. Dan wordt het stil. En dan begint het opnieuw. Twaalf uur aan een stuk. Deze keer hebben we alle ramen gebarricad­eerd. Voor de eerste keer in veertig jaar zijn we echt bang. Iedereen is bang. Het is hier één grote warboel.”

Irma is zo groot en sterk dat buitengewo­on zwaar weer wordt verwacht, zelfs aan de westkant van de landtong die Florida is. Dus wordt er gerantsoen­eerd. “Mensen staan aan de winkels in lange rijen te wachten om houten platen, methaangas en benzine te kopen. Maar alles is op”, zegt De Vlieger.

“Vroeger waren er ook orkanen hoor. Maar meestal hadden we geluk dat ze niet aan land kwamen. En ze bleven klein. Maar elk jaar worden ze groter, en dit is de grootste van allemaal. We hebben gezien wat er in Houston is gebeurd, we hebben gezien hoe die Caraïbisch­e eilanden verwoest zijn. En nu komt het op ons af.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium