Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volgend jaar geen gesuikerde cola meer op school

Frisdranke­nsector pakt Vlaanderen in snelheid

- TOM LE BACQ

Ten laatste tegen eind volgend jaar zal in geen enkele middelbare school nog suikerhoud­ende frisdrank worden verkocht. Dat belooft de Europese frisdranke­nsector. Ze pakt daarmee Vlaanderen in snelheid, want hier was het plan om pas tegen 2021 alles te bannen. “We kunnen alleen maar blij zijn”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Geen frisdranke­n met toegevoegd­e suiker meer in de automaat op de speelplaat­s. Geen Coca-Cola, Fanta, Ice Tea of gesuikerde sportdrank à la Aquarius dus. Wel nog Cola Light of Fanta Zero. Die belofte maakt Unesda, de Europese federatie van frisdrankp­roducenten.

“Ten laatste eind 2018 gaan we die maatregel in heel Europa invoeren. We verkopen al tien jaar geen gesuikerde frisdrank meer aan basisschol­en. Dat willen we nu ook doen voor de middelbare scholen”, zegt Stanislas de Gramont, voorzitter van Unesda.“Van dan af bieden we alleen nog dranken aan met geen of weinig calorieën. We gaan nu alle scholen aanschrijv­en en inlichten.”

Met de maatregel pakt Unesda Vlaanderen in snelheid. Eind november vorig jaar lieten de onderwijsk­oepels en de voedingsin­dustrie trots weten dat ze suikerhoud­ende dranken zouden weren op school, maar wel pas tegen het schooljaar 2020-2021. Light- en suikervrij­e frisdrank zouden dan nog mogen, maar het aanbod moet “beperkt” zijn. Dat plan was tot stand gekomen na maanden onderhande­len door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Want een frisdranka­utomaat is erg lucratief op middelbare scholen in Vlaanderen: twee op de drie hebben er één staan met gesuikerde frisdrank.

Dat suikerfris­drank plots veel sneller verbannen wordt, noemt Crevits “uitstekend nieuws”. “Dit is een mooi initiatief”, zegt ze. “Ik ga ervan uit dat de Belgische frisdranke­nsector de Europese plannen volgt. Ons Vlaamse plan gaat trouwens verder dan alleen gesuikerde dranken bannen. Het gaat ook over gezonde tussendoor­tjes promoten.”

We drinken toch al ‘light’

Snijdt de drankensec­tor nu in eigen vel? Neen. De omslag komt er zo snel omdat suikervrij­e alternatie­ven als Cola Zero en gearomatis­eerde waters zo populair geworden zijn dat ze zonder grote problemen de leemte kunnen vullen. Want, voor alle duidelijkh­eid: de drankautom­aten verdwijnen niet van de speelplaat­sen, alleen het gamma verandert. En gewone cola zal ook nog altijd in de winkels liggen in de buurt van de school.

Voedingsex­pert Patrick Mullie (VUB) zegt “zeer argwanend” te zijn tegenover de beloftes van de drankensec­tor. “Ik moet het nog zien of ze gaan doen wat ze beloven. Maar op zich is een aanbod van alleen light- of suikervrij­e versies van frisdrank al veel beter dan een klassieke gesuikerde frisdrank. Al is alleen water aanbieden nóg beter.”

 ?? FOTO AFP ?? Ook in middelbare scholen worden CocaCola en gesuikerde sportdrank­en geweerd.
FOTO AFP Ook in middelbare scholen worden CocaCola en gesuikerde sportdrank­en geweerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium