Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wolhandkra­b en zwaardsche­de varen niet meer mee tot bij ons

België voortrekke­r in strijd tegen exoten in water: ‘Ballastwat­erverdrag’ internatio­naal in werking

- PAUL VERBRAEKEN

Via het ballastwat­er van schepen verspreide­n zich steeds meer exotische organismen, zoals bijvoorbee­ld de wolhandkra­b en de Amerikaans­e zwaardsche­de. Het Ballastwat­erverdrag wil dat stoppen en zorgt voor een revolutie in de scheepvaar­t.

Om stabiel te liggen hebben de meeste zeeschepen tanks waarin ze water kunnen pompen. Op die manier kwam echter water uit bijvoorbee­ld de Chinese Zee hier terecht. Het gevolg is onder meer dat de Chinese wolhandkra­b een echte plaag is geworden, dat onze oesters verdrongen zijn door de Japanse oester, dat de enorme massa’s ‘zwaardsche­de’-schelpen op het strand vandaag voor 99% Amerikaans­e zwaardsche­des zijn én dat zich in de uitstroom van de kerncentra­le van Borssele nu een echte koraalbank heeft gevormd.

Dat klinkt misschien leuk, maar het ontwricht de natuur. Daarom werd al sinds november 1997 aan een internatio­naal maritiem verdrag gewerkt. Dat werd uiteindeli­jk op 13 februari 2004 goedgekeur­d, maar de toepassing liet op zich wachten. Pas vorig jaar ratificeer­den de eerste landen, waaronder ons land, de tekst. Vandaag zijn er genoeg landen toegetrede­n zodat het verdrag nu wereldwijd van kracht wordt.

Peperdure installati­e

Concreet mogen schepen hun ballastwat­er alleen nog op de ‘hoge zee’ (minstens 200 km uit de kust) wisselen en moeten ze beschikken over een peperdure installati­e die alle organismen uitschakel­t.

Door die factuur sleepte alles jarenlang aan. Concreet geldt dan ook dat vanaf vandaag nieuwbouws­chepen hieraan moeten beantwoord­en. Voor alle bestaande schepen is er een overgang: zij moeten bij de eerste, vijfjaarli­jkse vernieuwin­g van hun oliepollut­iecertific­aat (IOPP) aangepast zijn. Uiterlijk tegen 7 september 2022 moeten dus alle schepen die buiten hun eigen territoria­le wateren komen, wereldwijd aangepast zijn. Voor marinesche­pen geldt die controle niet, maar de Belgische en Nederlands­e marines doen vrijwillig mee.

“Die aanpassing­en zijn écht wel significan­t”, zeggen experts. Volgens de ene mag je de kostprijs op “ettelijke honderddui­zenden euro” ramen. Een andere heeft het over “snel enkele miljoenen”.

Voortouw

Iedereen is het erover eens dat, zeker bij de huidige lage charterpri­jzen, deze operatie voor veel schepen te duur zal

zijn en ze dus zullen verschroot worden.

“België neemt hier mee het voortouw”, aldus staatssecr­etaris Philippe De Backer. “België is trendsette­r”, stelt ook Wilfried Lemmens van de Belgische reders. “De markt betaalt nog niet voor deze innovatie, maar de klanten eisen dit meer en meer.”

 ?? FOTO VLN ?? De Chinese wolhandkra­b: een enorme pest.
FOTO DVG Linksboven: de zwaardsche­de.
FOTO VLN De Chinese wolhandkra­b: een enorme pest. FOTO DVG Linksboven: de zwaardsche­de.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium