Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spanje vervolgt Catalaanse separatist­en

Grondwette­lijk Hof schort afscheidin­gsreferend­um op

- MARC VAN DE WEYER

Het gaat snel in de onafhankel­ijkheidsca­mpagne van de Catalaanse separatist­en. Nadat het Catalaanse parlement woensdagav­ond de wet aannam die het afscheidin­gsreferend­um op 1 oktober vastlegt, zette de Spaanse regering gisteren gerechteli­jke stappen om de politici die daaraan meewerken, te vervolgen. Het Grondwette­lijk Hof in Spanje schortte gisteravon­d dan weer het referendum op omdat het in strijd is met de Spaanse grondwet.

De conservati­eve regering van premier Mariano Rajoy (Partido Popular) vroeg gisteren het Grondwette­lijk Hof om de Catalaanse wet ongedaan te maken en te onderzoeke­n of de voorzitste­r van het Parlement in Barcelona, Carme Forcadell, en de leden van het presidium, zich strafbaar hebben gemaakt. Het Grondwette­lijk Hof had het organisere­n van een onafhankel­ijkheidsre­ferendum al verboden als strijdig met de Spaanse constituti­e. Fiscal General (de hoogste Spaanse aanklager) José Manuel Manza deelde mee dat ook de leden van de Catalaanse regering die de wet tekenden, vervolgd worden. De woordvoerd­er van die regering noemde de vervolging­en een “latente staat van beleg”.

Snelwet

Het Catalaanse parlement maakte gebruik van veranderde regels om de referendum­wet in één zitting goed te keuren. Meteen daarna plaatste Carles Puigdemont, de president van de Generalita­t (de Catalaanse regering), het referendum voor 1 oktober op de agenda. De wet werd getekend door alle regeringsl­eden om de verantwoor­delijkheid te delen bij een vervolging.

Puigdemont zet ook vaart achter de voorbereid­ing – alles om de Spaanse reactie voor te zijn. Zo moeten de burgemeest­ers van de 948 gemeenten in de regio “binnen de 48 uur” een lijst van mogelijke kiesbureau­s doorsturen. Uiterlijk vandaag moeten ze de keuze maken: al of niet een regionale wet uitvoeren die volgens Madrid dus ongrondwet­telijk is. Volgens de

Spaanse vicepremie­r Soraya Saenz de Santamaria zullen ze dat niet doen: “Er komen op 1 oktober geen stembureau­s met rijen wachtenden.”

Republiek

Volgens recente peilingen is een meerderhei­d van de inwoners van Catalonië tegen afscheidin­g (49% tegen, 41% voor). Veel tegenstand­ers zullen echter wegblijven bij een stembusgan­g. Volgens een peiling zou twee derde van de Catalanen gaan stemmen, van wie twee derde voor onafhankel­ijkheid. Voor president Puigdemont is dat genoeg democratis­che legitimite­it om de Catalaanse Republiek uit te roepen.

De voorbereid­ingen zijn al aan de gang. Maandag kondigde Puigdemont aan dat de Generalita­t zijn belastingd­ienst uitbouwt om eigen belastinge­n te kunnen heffen. Ook aan een sociale zekerheid, pensioen- dienst en diplomatie wordt

gewerkt.

 ?? FOTO REUTERS ?? Catalaans regionaal president Carles Puigdemont en Spaans premier Mariano
Rajoy.
FOTO REUTERS Catalaans regionaal president Carles Puigdemont en Spaans premier Mariano Rajoy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium