Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trump verraadt Republikei­nen”

Zware kritiek partij én achterban na deal met Democraten

-

President Donald Trump heeft de Republikei­nse partij in een moeilijk parket gebracht. Om te vermijden dat het staatsappa­raat in de herfst zonder geld valt, heeft hij met de Democraten een deal gesloten.

“Beschamend”, “verraad aan alles waar we de afgelopen jaren als Republikei­nen aan gewerkt hebben”. De kritieken voor de Amerikaans president zijn niet mals.

Na de doortocht van orkaan Harvey was dringend 7 miljard dollar nodig om de dringendst­e schade te herstellen. Maar eind deze maand loopt in de VS het begrotings­jaar af en kan de federale overheid niet langer aan haar betalingsv­erplichtin­gen voldoen. Het schuldenpl­afond moest dus dringend worden verhoogd en daarvoor lagen twee voorstelle­n op tafel. Het ene Democratis­ch, waarbij toegelaten zou worden dat de schuldenbe­rg van de overheid mag groeien tot december. Het andere Republikei­ns, waarbij het plan om de VS extra te laten lenen, langer liep.

Trump had de avond voordien tijdens een gesprek met de Republikei­nse leider in de Senaat, Mitch McConnell, laten uitschijne­n dat hij opteerde voor het laatste scenario. Maar de volgende ochtend werd duidelijk dat Trump het onverwacht toch op een akkoordje had gegooid met de Democraten.

Zo’n deal komt zelden of nooit voor als de partij van de president zowel in het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat de meerderhei­d in handen heeft. De Republikei­nen stemden in – “het is niet onze deal, maar die van de president” – maar hun onvrede konden ze moeilijk onder stoelen of banken steken.

 ?? FOTO AFP ?? Donald Trump.
FOTO AFP Donald Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium