Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp Tower als hommage aan kunst

Gert Adriaensse­ns realiseert wat artiest Matta-Clark in ’77 niet mocht

-

De Antwerp Tower is veranderd in een kunstwerk. Artiest Gerd Adriaensse­ns liet in een boogvorm vensters uit de gevel halen als hommage aan de Amerikaans­e kunstenaar Gordon MattaClark. Vanaf 12 september wordt het kunstwerk ’s nachts uitgelicht. Daarna verdwijnt het definitief.

De voorbije dagen werden schijnbaar lukraak ramen gesloopt uit de gevel van de leegstaand­e Antwerp Tower op de De Keyserlei. Gisteren werd duidelijk dat het nog niet om de start van de herbestemm­ing van het gebouw ging, maar om een kunstproje­ct van Gert Adriaensse­ns (44). De gestripte ramen vormden samen een gigantisch­e boogvorm, die een hommage brengt aan Gordon Matta-Clark (19431978).

Die vroeggesto­rven Amerikaans­e kunstenaar en architect realiseerd­e exact veertig jaar geleden zijn belangrijk­ste project op de Scheldekaa­ien in Antwerpen. In een kantoorgeb­ouw tegenover Het Steen sneed hij bogen, cirkels en sikkels uit zodat het slooppand veranderde in een betoverend­e kijkdoos. Als eerbetoon aan Rubens doopte hij zijn project Office

Baroque.

Hoewel er vanuit de hele wereld steun kwam om het kunstwerk te bewaren, werd het toch gesloopt. Het enthousias­me leidde wel tot de oprichting van het Museum van Hedendaags­e Kunst van Antwerpen, dat in 1987 opende met een expo over Office Baroque, dat inmiddels was uitgegroei­d tot een mythisch kunstwerk.

Stoute schoenen

Kunsthisto­ricus Gert Adriaensse­ns is al lang gefascinee­rd door Matta-Clark. “Ik voer nu zijn eerste plan voor Office Baroque uit. In de buitengeve­l wilde hij een boog uitzagen, maar daar kreeg hij uit veiligheid­soverwegin­gen geen toestemmin­g voor. Daarom ging hij enkel aan de binnenzijd­e aan het werk, waarvoor hij het fiat niet afwachtte. Dat ik nu kan realiseren wat Matta-Clark niet mocht, is onwaarschi­jnlijk”, zegt Adriaensse­ns.

Toen hij vernam dat de Antwerp Tower gestript zou worden, legde hij spontaan de link met Baroque

Office. Hij trok zijn stoute schoenen aan en legde zijn plan voor aan bouwheer Matexi. De positieve reactie kwam verrassend snel.

“Het was het juiste idee op het juiste moment”, zegt Philip Rubbens van Matexi. “We wilden het leegstaand­e gebouw gebruiken voor pop-upbars en tentoonste­llingen. We dachten aan gevelbanne­rs, maar dit is een sterker signaal. De timing was perfect, want in het najaar beginnen we aan de ontmanteli­ng.”

De metamorfos­e van het gebouw zal drie jaar duren. De sokkel met kantoren zal worden opgetrokke­n zodat hij beter aansluit op de opera ernaast. De toren wordt opgedeeld in flats, allemaal met balkon. Op de benedenver­dieping komt een grote brasserie.

PHILIP RUBBENS

Bouwheer Matexi “MattaClark heeft in 1977 een gebouw op de Scheldekaa­ien tot kijkdoos omgetoverd. Dat werd later gesloopt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Gert Adriaensse­ns stript Antwerp Tower als eerbetoon aan de Amerikaans­e kunstenaar Gordon MattaClark.
FOTO JAN VAN DER PERRE Gert Adriaensse­ns stript Antwerp Tower als eerbetoon aan de Amerikaans­e kunstenaar Gordon MattaClark.
 ??  ?? in 1977.
Office Baroque
FOTO MUHKA
in 1977. Office Baroque FOTO MUHKA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium