Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat is het schoonste gebouw van ’t Stad?

-

“We vergeten vaak dat pleinen en parken een eigen historiek hebben”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Rob Van de Velde (NVA). Dat is de focus van deze editie van Open Monumenten­dag.

Iedereen in Vlaanderen met een hart voor cultuur is komende zondag op pad om Open Monumenten­dag ten volle te benutten. De stad Antwerpen focust dit jaar, naast de gebruikeli­jke vaste waarden, op pleinen en parken. Schepen Rob Van de Velde legt uit waarom. “Pleinen, parken en plantsoene­n zijn meestal de plaatsen waar we even uitrusten, een terrasje doen, eens bijbabbele­n of een koopje op de kop tikken op de markt. We vergeten vaak dat ze een eigen historiek hebben en een spil vormen voor het politiek, sociaal, cultureel en economisch leven in hun buurt.”

Verschille­nde wandelinge­n, soms met gids, leiden u langs acht parken en pleinen in zes districten: Quartier Latin, het Hendrik Conscience­plein, de stationsbu­urt en het Stadspark in Antwerpen, de Victor Jacobslei in Berchem, het Te Boelaer- en Boekenberg­park in Deurne/Borgerhout, het Burgemeest­er Jozef Nolfplein in Merksem en Groen Lint in Hoboken.

De vijf kandidaten van de wedstrijd Het Schoonste Gebouw kunt u van dichterbij gaan bestu- deren. Het gaat om de architecte­nwoning Walter Van den Broeck in de Thaliastra­at in Berchem, Brouwerij De Koninck, De Roma, voormalige kapel De Grote Robijn in de korte Sint-Annastraat en Pakhuis ’t Glorie in de Oranjestra­at in Borgerhout. U kunt online stemmen op uw favoriet. Of zondag aan de Wapper, waar een infostandj­e over het hele gebeuren zal staan.

Zondag krijgt u de kans om Antwerpse pareltjes te ontdekken, zoals de Erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience of de Sint-Carolus Borromeusk­erk. Nieuwkomer­s in het gamma zijn Cinema National, de Chinese Pagode in het Boekenberg­park, de KU Leuven Campus Carolus in de Korte Nieuwstraa­t en een resem privéwonin­gen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De SintCarolu­s Borromeusk­erk op het Hendrik Conscience­plein is een van de te bewonderen monumenten.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De SintCarolu­s Borromeusk­erk op het Hendrik Conscience­plein is een van de te bewonderen monumenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium