Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Bloemekees’ boven Schelde en Havenhuis

- ILSE DEWEVER

Met Part of Antwerp start vanavond een nieuw festival op en rond het water. Gedurende twee weekends is het Eilandje

the place to be voor party’s, optredens, lekker eten en drinken en een heus vuurwerkfe­stival. “De eerste verjaardag van het Havenhuis zal niet onopgemerk­t voorbijgaa­n”, zegt programmat­or Luc Van Hove.

In geen enkele Antwerpse wijk wordt zo druk gebouwd en getimmerd als op het Eilandje. Van vrijdag 8 september tot en met zondag 17 september bruist de buurt rond het Kattendijk­dok en het Havenhuis nog wat meer. Tien dagen lang is het Eilandje het brandpunt van Part of Antwerp, een gloednieuw belevingsf­estival met ruim twintig activiteit­en voor jong en oud.

“Voor dit nieuwe festival zijn we vertrokken vanuit de locatie”, vertelt Luc Van Hove, die het festival voor vzw Zanzibar mee vorm heeft gegeven. “Grosso modo staat de driehoek Schelde-Kattendijk­dokHavenhu­is centraal. Voorheen vonden er in deze periode al maritieme evenemente­n plaats op het Eilandje, zoals het Drakenboot­festival of de Vlaamse Havendag. Die evenemente­n, plus een pak nieuwe activiteit­en, zijn nu gebundeld in het tiendaagse festival Part of Antwerp. Het overkoepel­en van die activiteit­en biedt de bezoeker extra troeven. Wie straks naar het Eilandje afzakt, kan er iets eten of drinken en tegelijk enkele leuke activiteit­en meepikken.”

De festivitei­ten van Part of Antwerp concentrer­en zich rond twee weekends. “Tot zondag spelen de meeste activiteit­en rond de Rijnkaai. Met een volksfeest op zaterdag 16 september worden de activiteit­en tijdens het tweede weekend gecentrali­seerd rond het Havenhuis.”

VUURWERKFE­STIVAL

Nieuw én de rode draad tijdens Part of Antwerp is het vuurwerkfe­stival Salvo. “Elke avond tussen 8 en 10 september nemen twee vuurwerkma­kers het tegen elkaar op”, vertelt Van Hove. “Ieder brengt maximum drie minuten spektakel waarbij enkel de ‘bloemekee’ wordt getoond, het meest indrukwekk­ende deel van een vuurwerk. Toeschouwe­rs kunnen via de site van Part of Antwerp aangeven welk vuurwerk hun voorkeur wegdraagt. De drie finalisten van het eerste weekend nemen het op 15 september opnieuw tegen elkaar op. De winnaar van de mooiste ‘bloemekee’ mag op 16 september zijn kunnen tonen met een volwaardig vuurwerk tijdens de slotparty Part(y) of Antwerp op het Zaha Hadidplein.”

Van Hove benadrukt dat een vuurwerkfe­stival als Salvo een primeur is. “Zo’n ‘bloemekee’-festival is uniek in de wereld. Ook al omdat ‘bloemekee’ een typisch Antwerps woord is. De vuurwerkma­kers werden ons getipt door Cliff Hooge, een gerenommee­rd vuurwerkma­ker uit Boechout.”

Vanaf vanavond tot zondag wordt het vuurwerk omstreeks 22u afgestoken op de Schelde ter hoogte van de Waagnatie. Op 15 en 16 september gaan de pijlen om-

‘‘Zo’n ‘bloemekee’festival is uniek in de wereld. Ook al omdat ‘bloemekee’ een typisch Antwerps woord is.’’ LUC VAN HOVE Programmat­or

streeks 22.15u de lucht in vanop een ponton aan de Droogdokke­n. De ‘bloemekee’ kunt u dan het best plukken langs het Kattendijk­dok of bij het Havenhuis.

ETEN EN DRINKEN

Het Eilandje staat sowieso al bekend als een plek van ‘het goede leven’, maar Part of Antwerp zorgt voor een extra culinaire injectie. “Speciaal voor het festival organiseer­t Flying Pig vanavond vanaf 17u een aperitiefm­oment in de Waagnatie. Om ook de foodies een vaste plek te geven, stellen we tijdens de tiendaagse ‘Waterfront Dining on Water’ voor, een drijvend restaurant op het Kattendijk­dok. De klanten zitten veertig centimeter boven het water en hebben een uniek zicht op onder meer het Havenhuis. Gasten kunnen intekenen voor een duurzaam driegangen­menu volgens het sharing-concept. Per gang krijgt u verscheide­ne kleine gerechten die u deelt met uw gezelschap. Een menu met amuse zonder drank kost 59 euro per persoon.”

Wie genoeg heeft aan een hapje, komt aan zijn trekken op het foodtruckf­estival Bus-Kruid (15 en 16/09) op het Zaha Hadidplein. “Het festival zet de diversitei­t van onze stad in de kijker, met naast vis en vlees ook koshere, halal en vegetarisc­he specialite­iten. Bovendien laat Bus-Kruid u ‘beerpairin­g’ ontdekken: een speciaal biertje op (kruiden)maat bij elk gerecht. Bus-Kruid is immers ontstaan als een ode aan kruiden en de moestuin.”

FUIVEN

Onder de noemer ‘FILO-First In Last Out’ voert Part of Antwerp tot zondag een nieuw fuifconcep­t in met 45 deejays. “Vanavond danst u in de Waagnatie het weekend in op FILO Part 1 (22 tot 5u). Vijf straffe Antwerpse party-concepten hosten elk hun eigen podium in en om de Waagnatie. Er is ook een partyboot die vrijdagnac­ht drie keer een uurtje uitvaart, richting haven, met 200 personen aan boord. Op zaterdag begint FILO Part 2 al om 14u en mikken we ook op een jonger fuifpublie­k. We willen het evenement laagdrempe­lig houden. Voor 15 euro heeft u toegang tot de vijf fuifpodia.”

Ook zondagmidd­ag (13-19u) blijft de Waagnatie een danstempel. “Zo neemt Radio Minerva zijn intrek in een van de chalets aan de Waagnatie en brouwt Papa Mojito muzikale cocktails op zijn bakfiets. Er zijn foodtrucks, maar ook workshops.”

Het tiendaagse festival wordt zelf ook afgerond met een volksfeest, Part(y) of Antwerp, op 16 september aan het Havenhuis. “Nadat Kapitein Winokio de dansbeentj­es van de kinderen losgemaakt heeft, is het tijd voor een dansfeest met Antwerpse lineup. Laston & Geo steken het vuur aan de lont om 20u, waarna om 22u het slotvuurwe­rk volgt. Discobaar A Moeder sluit Part(y) of Antwerp tot 00.30u af.”

OPTREDENS

Sommige activiteit­en van Part of Antwerp verrassen u onderweg, andere activiteit­en worden gepresente­erd vanop een podium. ”Zo kunt u in de Roxy (Rijnkaai 40) zondag een muzikaal programma bijwonen rond Irving Berlin. Bas-bariton Wilfried Van den Brande maakt met pianist Bart Van Caenegem en contrabass­ist Jos Machtel een reis doorheen het leven van de Amerikaans­e componist, die als 5-jarig jongetje vanuit Antwerpen met een schip van de Red Star Line naar Amerika voer. Gevlucht uit Rusland, gaf de componist via zijn muziek een eigen stem aan zijn hoop op een beter leven.”

Voorafgaan­d aan het volksfeest aan het Havenhuis kunt u op 16 september op het Zaha Hadidplein ook voorstelli­ngen bijwonen van Johan Petit (13.30u) en Kapitein Winokio (16u). “Families komen zondag 17 september vast aan hun trekken aan Kattendijk­dok-Oostkaai. Tussen 13 en 19u speelt figurenthe­ater FroeFroe verscheide­ne voorstelli­ngen in de Cadixloods aan het Kattendijk­dok (13-19u). Die middag volgen ook allerlei mobiele muzikale straatthea­teracts een parcours rond het Kattendijk­dok (13-18u).”

EN OOK NOG...

Kuierend langs het Eilandje ontdekt u nog tal van extraatjes. “Vanaf dinsdag 12 september maakt een team van twintig internatio­nale kunstenaar­s met verwijderb­are verf levensgrot­e 3D-tekeningen op straten en muren. Hun afgewerkte kunstwerke­n bewondert u vanaf 15 september op een parcours van de Londenbrug, over het Kattendijk­dok naar het Zaha Hadidplein. Op donderdag 14 september organisere­n Talentenst­room en Talentenfa­briek samen een jobbeurs in het hippe Lazy Jack. Havenbedri­jven met jobs voor logistiek bedienden of technici stellen er hun vacatures voor.”

Ook het laatste weekend heeft Part of Antwerp nog enkele hoogvliege­rs in petto. “Vanaf vrijdag 15 september kunt u drie dagen ‘Part of the Sky’ worden vanop de Skywatch, een platform dat u in een oogwenk naar vijftig meter hoogte brengt. Tegelijk staat daar aan het Suezdok de Langste Zetel ter Wereld opgesteld.

Het Hong Kong Drakenboot­festival op 16 september in het Kattendijk­dok is een klassieker: opnieuw nemen teams uit bedrijven het op het water tegen elkaar op. Nog op 16 september loodst de HavenChall­enge opnieuw duizenden lopers door de haven van Antwerpen. De Vlaamse Havendag (9-18u) sluit op 17 september Part of Antwerp af. In 2017 is het vijftig jaar geleden dat het eerste echte containers­chip de haven van Antwerpen aandeed. Een blik achter de schermen op de Havendag leert u containers van een andere kant kennen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium