Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tijd staat stil in voorstelli­ng over rosse buurt van weleer

-

Veertig jaar na het origineel brengt de voorstelli­ng Schipperss­traat de Antwerpse rosse buurt van een kleine honderd jaar geleden weer tot leven. Al ging het er toen wellicht bruisender aan toe dan in deze voorstelli­ng.

Het was een apart wereldje, die rosse buurt van toen. Bevolkt door kleurrijke figuren, die er woonden of als zeeman op doorreis waren. Volksmens John Lundström voelde zich er als een vis in het water; het is de buurt waar hij opgroeide. De voorstelli­ng Schipperss­traat brengt dan ook deels zijn verhaal.

Alles speelt zich af in een logement voor Zweedse zeelui, zoals dat werd uitgebaat door de moeder van John Lundström. De vrouw zwaait de plak in het etablissem­ent, waar twee meisjes van plezier ervoor zorgen dat de mannen op alle mogelijke manieren aan hun trekken komen.

Maar er is ook de wasvrouw, die met de regelmaat van de klok ongewenst zwanger wordt, de simpele ziel die helpt de boel aan kant te houden en de pianist die tegen beter weten in blijft dromen van een carrière. Met onder meer een regelmatig op bezoek komende pooier is er genoeg te beleven in het café, maar de poppen gaan pas echt aan het dansen als de echtgenoot na 32 jaar terug naar huis komt en denkt dat hij zomaar opnieuw zijn plaats kan innemen.

Schipperss­traat werd veertig jaar geleden voor het eerst gespeeld. Met een nauwe betrokkenh­eid van John Lundström zelf, die voor de muziek in de voorstelli­ng zorgde. Theater Zeemanshui­s brengt de voorstelli­ng nu opnieuw op de planken met veel liefde en respect voor het origineel. Regisseur Alex Van Haecke schreef indertijd al mee aan het stuk en werkte er aan mee als regie-assistent. Het geeft Schipperss­traat een ouderwetse charme en authentici­teit, maar zorgt er ook voor dat de voorstelli­ng niet geëvolueer­d is.

Het doet wat denken aan een televisies­erie als Paradijsvo­gels, waarin ook zoveel authentiek­e en kleurrijke figuren de revue passeerden, een reeks waar iedereen indertijd voor thuisbleef maar die nu gedateerd overkomt. Meer vaart en een minder statische aanpak hadden Schipperss­traat de extra sprankel gegeven die de levendige sfeer van de toenmalige rosse buurt typeert.

 ?? Schipperss­traat: ouderwetse charme, maar iets meer vaart had wel gemogen. ??
Schipperss­traat: ouderwetse charme, maar iets meer vaart had wel gemogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium