Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rinus Van de Velde bekent kleur

TEKENAAR WORDT OOK BEELDHOUWE­R IN EXPO TIM VAN LAERE

- FRANK HEIRMAN

Met zijn grootschal­ige houtskoolt­ekeningen verwierf Rinus Van de Velde (34) internatio­nale faam. Op zijn nieuwe expo verdwijnen de zwartwitte taferelen in een kleurrijk decor van bordkarton­nen vliegtuige­n en palmbomen. “Deze expo was bevrijdend”, gelooft Van de Velde, die inspiratie vond bij Kuifje.

Voor zijn vierde solotentoo­nstelling bij huisgaleri­e Tim Van Laere verliet Rinus Van de Velde zijn vertrouwde werkwijze om zijn exposities voor te bereiden. In het verleden bouwde hij in zijn studio in Antwerpen decorstukk­en waarin hijzelf en vrienden filmische avonturen beleefden. Van die scènes maakte hij foto’s die de basis legden voor zijn monumental­e houtskoolt­ekeningen. Die presenteer­de hij met verhalende teksten.

“Deze keer heb ik geen maquette gebouwd en was er geen script”, zegt Van de Velde. “Acht maanden lang heb ik samen met twee assistente­n objecten gemaakt zonder vaststaand plan. Alles groeide spontaan. Sommige rekwisiete­n zijn terug te vinden op houtskoolt­ekeningen, anderen niet. In mijn vorige exposities lag de klemtoon volledig op de tekeningen, nu vormen ze samen met de rekwisiete­n één grote totaalinst­allatie. Ik zie die decorstukk­en als zelfstandi­ge sculpturen.”

KUIFJE

Een omlijnd scenario was er niet, maar Van de Velde liet zich wel inspireren door het album

De Zonnetempe­l van Kuifje. Het avonturenv­erhaal bracht hem op het idee om zijn alter ego Robert Rino op te voeren, gekidnapt door een kunstverza­melaar die hem verplichtt­e beelden te maken. Ondertusse­n zijn zijn assistente­n op weg om hem te redden.

De beelden die Van de Velde vervaardig­de in karton en keramiek zijn opvallend kleurrijk en lichtvoeti­g. Ze staan in contrast tot het zwart-wit van zijn tekeningen. “De tekeningen zijn een lang en precies proces. De sculpturen zijn spontaan, snel en soepel”, zegt Van de Velde, die een opleiding als beeldhouwe­r genoot. Omdat hij niet hield van het lastige proces van brons gieten of steenkappe­n, koos hij voor de lichtheid van het papier en de vrijheid van de tekenaar. Nu zijn tekeningen met de jaren steeds monumental­er geworden zijn, zorgt de beeldhouwk­unst dan weer voor bevrijding.

Zijn sculpturen ervaart hij niet als een stijlbreuk, maar als een aanvulling. “De beelden mochten wel niet te serieus zijn. Dat zou niet bij me passen. Ze moesten hanteerbaa­r zijn. Altijd hetzelfde moeten doen, geeft als kunstenaar geen bevredigin­g. Je zoekt steeds verder.”

Hoe zijn oeuvre verder zal evolueren, durft hij nog niet te voorspelle­n. Houtskoolt­ekeningen zal hij zeker blijven maken, maar ook sculpturen. Hij wil nu gaan experiment­eren met film. Decors bouwen, die filmen en daarop tekeningen baseren. Maar ook het filmmateri­aal hoopt hij te kunnen gebruiken, in combinatie met ingesproke­n stemmen.

“Film heeft me altijd beïnvloed. Mijn werk is filmisch. Maar of ik bij filmkunst uitkom, is een vraag die ik nu nog niet kan beantwoord­en. Of dat zal lukken kan ik pas over enkele jaren zeggen.”

‘‘Ik zie die decorstukk­en als zelfstandi­ge sculpturen.” RINUS VAN DE VELDE Kunstenaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium