Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste Festival van de Architectu­ur in deSingel

-

In en rond deSingel vindt vanaf vanavond tien dagen lang het Festival van de Architectu­ur plaats. Tijdens de Dag van de Architectu­ur, op zondag 10 september, zetten meer dan honderd gebouwen in Vlaanderen en Brussel hun deuren open.

Het Vlaams Architectu­urinstituu­t (VAi) pakt van 8 tot en met 17 september uit met het Festival van de Architectu­ur. Voor de eerste editie werd Antwerpen uitgekozen als gaststad. Tien dagen lang wordt architectu­ur over de hele stad onder de aandacht gebracht, met deSingel als epicentrum.

Het festival opent er vanavond met de Nacht van de Architectu­ur, die de link legt tussen hedendaags­e architectu­ur en het verleden. Aan de hoofdingan­g van deSingel zal het Landschip van het Antwerpse kunstenaar­scollectie­f TimeCircus voor anker liggen. In de romp van deze mobiele installati­e van 13 meter lang ontdekt u alles over alternatie­ve woonvormen. In deSingel kunt u vanavond nog architectu­urfilms bekijken, in architectu­urboeken snuisteren of in gesprek gaan met mensen uit het vak. De Nacht van de Architectu­ur wordt swingend uitgeleide gedaan vanachter de draaitafel met deejays Schwarzkop­f en Tom Barman.

Tijdens de Dag van de Architectu­ur kunt u zondag tussen 10 en 18u meer dan honderd opmerkelij­ke gebouwen én ontwerpbur­eaus over heel Vlaanderen en Brussel bezoeken. Ze werden geselectee­rd door een team van master- en doctoraats­studenten architectu­ur en stedenbouw.

In Gent stelt onder meer het architecte­nbureau Robberecht en Daem de deuren open. In Boom ontdekt u hoe Lezze Architecte­n de steenbakke­rij Peeters & Van Mechelen een hedendaags­e invulling gaven.

VEILING DER DROMEN

Ook voorstelli­ngen kaderen binnen het Festival. Liesa Van der Aa’s nieuwe muziekthea­tergezelsc­hap One Trick Pony stelt Autobahn Utopia (09/09) voor op het dak van deSingel. Lucinda Ra’s Grondwerk (1517/09) is een festival met performanc­es, lezingen, een expo én een fanfarecon­cert.

De Veiling der Dromen vormt op 17 september om 15u een feestelijk­e afsluiter voor het Festival. Ten voordele van een Afrikaans goed doel veilt veilinghui­s Bernaerts unieke objecten, tekeningen en maquettes van jonge leeuwen en oude rotten uit de architectu­urwereld.

 ?? Reconversi­e van de steenbakke­rij Peeters & Van Mechelen. ??
Reconversi­e van de steenbakke­rij Peeters & Van Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium