Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wout van Aert start in Omloop

Wereldkamp­ioen Wout van Aert schrapt tiental crossen om in voorjaar zijn kans te gaan op de weg

- (bow)

Wout van Aert (22) staat op zaterdag 24 februari aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad en is van plan om tot en met Parijs Roubaix (Veranda’s Willems doet er alles aan om een wildcard te krijgen) de voorjaarsk­lassiekers te betwisten. Gevolg is wel dat de wereldkamp­ioen veldrijden dit seizoen minder crossen zal rijden om fysiek en mentaal frisser aan zijn wegprogram­ma te kunnen beginnen. Hij schrapt zo’n tien crossen en rijdt in Hoogstrate­n (11 februari) wellicht zijn laatste veldrit van het seizoen. Ploegmanag­er Nick Nuyens wil het team ook versterken om Van Aert bij te staan.

“Voor alle duidelijkh­eid: ik wil ook dit seizoen presteren in de cross”, zegt Van Aert. “Maar om beter aan het wegseizoen te beginnen, ook mentaal, moet ik wat schrappen in de wedstrijde­n. Vorig jaar was ik eigenlijk al moe voor het WK. Ik reed 42 crossen, dat is te veel. Nu zal ik er zo’n 30 rijden en zal ik een pak frisser zijn.”

Het staat nog niet helemaal vast, maar bedoeling is dat Van Aert na het WK in Valkenburg (4 februari) alleen nog het daaropvolg­ende weekend rijdt in Lille (zaterdag) en Herentals (zondag), om vanaf dan volledig te focussen op het wegseizoen. Middelkerk­e, de afsluiter van de Superprest­ige, wil hij links laten liggen. Maar daar zijn de organisato­ren niet zo blij mee. In theorie is Van Aert ook contractue­el verplicht om na die slotcross aanwezig te zijn op het gala. Zo niet krijgt hij zijn prijzengel­d niet. Het team onderhande­lt nu met de organisato­ren om tot een vergelijk te komen. Wat de DVV trofee betreft: ook daar wordt er nog met de organisato­ren onderhande­ld, wat erop wijst dat Van Aert ook daar geen volledig programma zal rijden. “Er moeten nu eenmaal rustpauzes ingelast worden als Wout sterk wil rijden in het voorjaar”, zegt ploegmanag­er Nick Nuyens. “Daarom zullen er periodes zijn dat hij wat gas zal terugnemen. Je kan het klassieke voorjaar ook niet aansnijden zonder parcourske­nnis, ook daar zal hij tijd voor moeten vrijmaken.”

Geen 5 km per uur rapper

“Maar geen paniek, ik zal echt wel het hele seizoen in het veld te zien zijn”, zegt Van Aert. “Ik zal zo’n dertig crossen rijden, dat is niet niks hé. Ik sta zelfs te popelen om eraan te beginnen zondag in Eeklo.”

Waar een eerste duel wacht met Mathieu van der Poel. Die rijdt zeker alle klassement­scrossen en heeft voor het eerst een zomer zonder knieperike­len achter de rug. “Ja, maar daarom gaat hij niet plots 5 km per uur rapper rijden, hoor”, reageert de wereldkamp­ioen. “Hij zal er nu ook bij zijn in de Verenigde Staten, zodat hij ook een jetlag zal hebben als we een week later in Gieten zullen rijden. Maar het klopt, ik verwacht weer pittige duels tussen ons, al denk ik dat de kloof met de rest wel wat kleiner zal zijn. Toon Aerts, Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch zullen wel stappen hebben gemaakt. Ik heb ook meer getraind op techniek. Mathieu maakt vaak het verschil in de bochten en kort erna. Ik trok met Niels Albert het bos in om daarop te trainen. Dus ik ben met mijn hoofd nog wel degelijk met het veldrijden bezig. In elke veldrit die ik aan de start zal staan, rij ik om te winnen.”

Wildcards

Maar de Vlaamse wegklassie­kers zitten toch ook niet ver weg. “Ik wil er zo veel mogelijk rijden, te beginnen met de Omloop Het Nieuwsblad. Met het oog op de Ronde van Vlaanderen moet je ervaring kunnen opdoen in die Vlaamse klassieker­s. En hopelijk kan ik ook Parijs - Roubaix rijden. Het team heeft mij beloofd dat het er alles gaat aan doen om daar te kunnen starten.” Nick Nuyens bevestigt, maar beseft dat dit niet simpel wordt. “De wildcards worden laat toegekend,

dus als we

goed presteren kunnen we zeker die plek opeisen”, zegt de ploegmanag­er.

Een opsteker alvast: het team kreeg van organisato­r ASO al een uitnodigin­g voor Parijs-Tours op zondag 8 oktober. Maar Veranda’s WillemsCre­lan moet dan ook presteren, want het team was nergens dit voorjaar. Daarom wordt er gezocht naar versterkin­g en ervaring om Van Aert bij te staan. “Maar we mogen niet verwachten dat Wout van de ene overwinnin­g naar de andere zal rijden”, zegt Nuyens. “Het is een leerjaar, om te kijken hoe ver hij op de weg kan raken. Daarna kijken we verder.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het is Wout van Aert menens om volgend voorjaar te schitteren op de weg. De wereldkamp­ioen veldrijden zal wellicht alleen in de Wereldbeke­r alle manches afwerken. In de Superprest­ige en de DVV Trofee zal hij hier en daar een cross laten schieten. Wout...
FOTO BELGA Het is Wout van Aert menens om volgend voorjaar te schitteren op de weg. De wereldkamp­ioen veldrijden zal wellicht alleen in de Wereldbeke­r alle manches afwerken. In de Superprest­ige en de DVV Trofee zal hij hier en daar een cross laten schieten. Wout...
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium