Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro League wil overdreven aantal buitenland­ers internatio­naal aanpakken

-

De Pro League, de verzamelin­g van profclubs, wil het probleem van het hoge aantal buitenland­ers in onze competitie aanpakken. CEO Pierre François bracht de discussie op Europees niveau op gang.

Uw krant stelde na de transferpe­riode vast dat de verhouding tussen in België opgeleide spelers en buitenland­ers steeds verder wordt scheefgetr­okken in de Jupiler Pro League. Nog amper 40 procent van de spelers in onze competitie zijn Belgen. De Belgische profclubs geven als voornaamst­e reden het vertrek van vele jonge Belgen naar het buitenland.

“Ik heb voorgestel­d de opleidings­vergoeding opnieuw naar 90.000 euro per seizoen op trekken, zoals het was voor 2009”, aldus François. “Nu is dat 10.000 euro per seizoen. Voor buitenland­se clubs is het een spel om jongeren bij ons weg te halen. Als ze tien spelers weghalen, kost hen dat 100.000 euro per seizoen. Het moet al behoorlijk fout gaan als niet één speler daarvan doorbreekt en dan hebben ze hun investerin­g er zo weer uitgehaald.”

De Pro League gaat niet alleen over de grens. Ook in eigen land worden initiatiev­en genomen. Zo ligt er een voorstel op tafel om jonge spelers vanaf 15 jaar een prof contract te laten tekenen, naar analogie met het leercontra­ct in andere sectoren. Bovendien zal de Pro League vanaf volgend seizoen een lichte wijziging aanbrengen aan het verplichte aantal in ons land opgeleide spelers in de kern en op het scheidsrec­htersblad. Van de verplichte acht in België opgeleide spelers in de 25koppige spelersker­n moeten er straks minstens drie voor hun 21ste een opleiding van drie jaar in ons land hebben gekregen. Van de zes in België opgeleide spelers op het scheidsrec­htersblad moeten er twee voor hun 21ste drie jaar in ons land zijn opgeleid. Nu ligt die leeftijd telkens op 23 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium