Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Standby om te tekenen bij Monaco maar vandaag gewoon tegen Lokeren

Waarom Leander Dendoncker een zomertrans­fer maar moeilijk uit zijn hoofd kon zetten

- JÜRGEN GERIL

b Voor de cruciale match tegen Lokeren kan Anderlecht weer rekenen op een gefocuste Leander Dendoncker (22). De transferbe­slommering­en speelden hem de afgelopen weken parten, maar hoe zou u reageren als Monaco echt met het idee speelt om van u de duurste transfer ooit te maken uit België? Een reconstruc­tie van een woelige zomer.

Dank u, Roberto Martinez. In Griekenlan­d vorige zondag laat onze bondscoach Leander Dendoncker vijf minuten invallen in dé cruciale WK-kwalificat­iematch. Het is 1-2 en Dendoncker vervangt Fellaini. Drie dagen nadat de transferma­rkt dichtging. Zo draait Martinez de knop om in het hoofd van Dendoncker, want een speler die fysiek en mentaal niet fit is, zou hij nooit opstellen met een WK-ticket op het spel. Hoewel Leanders transfer naar Monaco is afgesprong­en en de speler bij Anderlecht blijft, toont Martinez dat hij straks in Rusland rekent op de West-Vlaming. Anderlecht krijgt een speler terug met een doel: het WK. Zijn eerste trofee is een Grieks shirtje.

Op 31 augustus om middernach­t is Dendoncker nochtans ontgoochel­d. De toptransfe­r die hij kon ruiken, zelfs bijna voelen en waar hij van droomde, kwam er niet. Die avond tijdens de interland tegen Gibraltar kijkt hij alleen toe op Sclessin en - tegen beter weten in? - hoopt hij nog op een mirakel. Maar zijn smartphone rinkelt niet. Monaco laat niet meer van zich horen.

“Een strik errond”

In Luik kruist Peter Smeets, de begeleider van onder anderen Dendoncker en Tielemans, na de interland tv-analist Jan Mulder. Het komt tot een discussie die wordt waargenome­n door VTM-journalist Michiel Ameloot. Terwijl Mulder na de titel vorig jaar nog riep dat Dendoncker klaar was voor een volgende stap, roept hij drie maanden later - net als Aad de Mos trouwens: ‘Dendoncker? Opsturen, met een strik

errond’. Smeets weet het uiteindeli­jk te relativere­n: “Mulder is een grotesk figuur die in zijn tuin een monument bouwt voor zichzelf”, klinkt het die avond.

Want voor Dendoncker is het een complexe zomer. Zeker nadat Monaco vorig jaar Youri Tielemans intensief scoutte en tegelijker­tijd onder de indruk kwam van zijn maatje. Al in mei - na de recordtran­sfer van Tielemans - wordt de naam Leander Dendoncker met stip op een Monegaskis­che lijst gezet voor het geval middenveld­er Fabinho vertrekt. De Braziliaan is in beeld bij Man U, Juventus, PSG... en een transfer is niet uitgeslote­n. Dendoncker gelooft in een hereniging met Tielemans en zegt meteen dat hij ook graag een stap hogerop wil zetten. Een recht dat elke voetballer heeft.

Maar dan is het al duidelijk dat een transfer een werk van lange adem wordt. Fabinho raakt niet zomaar weg en de tijd tikt genadeloos. Ondertusse­n benaderen ook andere makelaars het talent. Zelfs zaakwaarne­mers van andere Rode Duivels die allemaal beweren dat ook zij voor een oplossing kunnen zorgen.

38 miljoen euro

Op dat moment wordt in de makelaarsw­ereld namelijk gezegd dat Henrotay onder één hoedje speelt met Van Holsbeeck om Dendoncker absoluut nog bij Anderlecht te houden. Een fabeltje, zo blijkt achteraf. Anderlecht wil na Tielemans natuurlijk niet het volledige hart van zijn kampioenen­ploeg kwijtspele­n en Van Holsbeeck plakt 38 miljoen op het hoofd van Leander.

Onrealisti­sch dus, maar Henrotay doet alles in het belang van zijn cliënt. In de Franse media zegt hij openlijk dat hij praat met PSG en hij steekt ook meermaals zijn licht op bij Atlético en Everton. Geïnteress­eerde clubs, maar niet voor die prijs. Tijdens zo’n transferza­ak komt er altijd een moment dat iedereen nerveus wordt. De speler, de entourage, de familie, Anderlecht. In een interview zegt

Roger Vanden Stock zelfs: ‘Geld verziekt alles, zelfs een gast als Dendoncker’. Sensatiezo­ekende websites maken daarvan: ‘Geldwolf Dendoncker’. Dat komt hard aan bij de hardwerken­de familie Dendoncker, die onlangs hun bloeiende varkensbed­rijf waar ze jaren voor zwoegden verkochten. “Geld is ook nooit een thema geweest bij Leander”, blust begeleider Peter Smeets vrijwel direct. “Wel de carrière stap voor stap opbouwen. “In de laatste twee weken van augustus praat sowieso niemand nog met de pers tot 1 september.

Fabinho

De kansen van Monaco zijn dan weer fel toegenomen. Voor de Champions Leagueloti­ng in Monte Carlo zit het Anderlecht­bestuur in hotel Le Méridien samen met de steenrijke Monacovoor­zitter Vadim Vasilyev. PSG is de laatste gegadigde voor spits Mbappé en middenveld­er Fabinho en de Monegasken willen meewerken voor meer dan 200 miljoen. Hun 10-koppige lijst met vervangers voor Fabinho is ondertusse­n ook herleid tot twee namen. Onder anderen Lucas Moura (PSG) en Gianelli Imbula (Stoke) vielen af. Het gaat nog tussen Carvalho (Sporting) en Leander. Carvalho is met zijn 41 miljoen wel duur, voor Dendoncker wil Monaco 26 miljoen betalen en Meité (ex-Essevee) aan Anderlecht uitlenen. Meïté is daar weliswaar niet voor te vinden, maar onder druk van voorzitter Vasilyev lukt dat wel. Weiler besluit dat weekend om Dendoncker niet te selecteren tegen AA Gent (0-0). Logisch, want die zondag is het D-Day. Monaco wil duidelijkh­eid over Mbappé en Fabinho nog vóór Mbappé op maandag naar de Franse nationale ploeg vertrekt. Na Monaco Marseille (6-1) praat ’s werelds grootste makelaar Jorge Mendes (ook makelaar van Ronaldo) die zondagavon­d met de Monegasken over Mbappé en Fabinho. Daarom is om 2 uur ’s nachts de entourage van Leander nog stand-by om eventueel in één klap ook de deal-Dendoncker te regelen, maar de wereldverm­aarde Mendes slaagt er alleen in Mbappé naar Parijs te loodsen. Niet Fabinho.

“En als zelfs de beruchte Jorge Mendes geen deal kon forceren voor Fabinho, wisten we snel dat het voor Leander ook niet zou doorgaan”, klinkt het bij de clan Dendoncker.

Contractve­rbetering

Gelukkig verzet de nationale ploeg daarna zijn zinnen. Als Dendoncker volgende zomer present is op het WK, dan kan alles opnieuw, want zelfs Manchester Unitedcoac­h José Mourinho volgt hem al. Bij Anderlecht blijven is ook geen straf. Samen met de fans de Champions League beleven - waar hij zo voor knokte. Paars-wit biedt ook een forse contractve­rbetering. Neen, een vaste transfercl­ausule komt daar niet in en de handtekeni­ng volgt nog niet meteen. Dendoncker spreekt wel met Van Holsbeeck, maar wil eerst zijn topniveau halen. Als het opgewaaide stof is gaan liggen, wordt er rond de tafel gezeten.

Peter Smeets (begeleider Dendoncker) “Geld is nooit een thema geweest bij Leander, wel zijn carrière stap voor stap opbouwen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium