Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil weer plezier vinden”

Aanwinst Sambou Yatabaré verliet België anderhalf jaar geleden voor 2,5 miljoen euro

- STIJN DRUANT GERT GYSEN

Een basisplaat­s tegen SintTruide­n komt mogelijk nog wat te vroeg voor Sambou Yatabaré. Maar de nieuwe middenveld­er van Antwerp heeft goesting in de uitdaging. “Het duurde twee maanden voor de transfer in orde was, maar ik bleef al die tijd in contact met Antwerp.”

De 28-jarige Malinese middenveld­er moest lang wachten op zijn transfer. Antwerp verwachtte hem aanvankeli­jk al op 7 juli op de Bosuil, maar pas 53 dagen later werd het dossier afgerond. Eerst zou hij voor drie jaar tekenen en gratis komen, maar Werder Bremen veranderde van gedacht en vroeg een transferso­m voor een speler die al maanden overbodig was. “Het heeft even geduurd, maar nu ben ik zeer tevreden dat ik hier ben. Het geeft een fijn gevoel om terug in België te zijn. De situatie met Werder Bremen was wat ingewikkel­d. Ze wilden plots geld aan me verdienen. Maar al die tijd bleef ik wel in contact met Antwerp. De club wist erg goed dat ik wilde komen en dat het project hier me veel zei. Voilà, nu ben ik hier, weliswaar pas twee maanden later (lacht)”, zegt Yatabaré.

Al die tijd zat Yatabaré in de B-kern bij Werder Bremen. Conditione­el is hij nog niet top. “Om honderd procent fit te zijn, heb ik nog enkele weken nodig, zeker voor mijn beste niveau. Maar ik geef alles wat ik in me heb, zodat de coach straks op mij kan rekenen. Ik hield al die tijd mijn vorm op pijl met behulp van een personal

coach die elke dag bij mij was. Ik trainde op fysiek, techniek en stabilitei­t. Maar dat is niet hetzelfde als trainen met een groep, hé. Ik heb veel in te halen. Mentaal was het lastig, zeker in het begin. Maar dan denk je aan al die opoffering­en die je al hebt gemaakt voor het voetbal en dan trek je je daar aan op.”

Toen Yatabaré anderhalf jaar geleden Standard verliet, telde Werder Bremen zo’n 2,5 miljoen euro voor hem neer. Maar behalve in het eerste half jaar kwam de middenveld­er niet in actie bij de Duitsers. “Na de coachwisse­l werd het moeilijk. Ik kan het zelfs niet uitleggen, zo ingewikkel­d was. De staf veranderde helemaal toen ik terug in Bremen kwam. Er is zelfs niet gepraat, en ik moest met de reserven spelen. Maar uitleg? Nee, die kwam er niet. Of het een sportieve beslissing was? Ik vermoed het, want niemand kende me binnen de staf. Toen de directie die me haalde weg was, was het verhaal ten einde voor mij. Punt. Het was niet anders. Bizar? Tja, da’s voetbal, waarin zaken gebeuren die je nooit zal begrijpen. Ach, ik heb er ook zowat overal gespeeld, hé, zelfs op rechts. Terwijl ik een centrale man ben.”

Met Jelle Van Damme komt Yatabaré een oude bekende tegen in de kleedkamer bij Antwerp. Ze vertrokken allebei tegelijk bij Standard, waarna het bij de Rouches alleen maar achteruit ging. “Jelle heeft veel ervaring, en kent het voetbal door en door. Alleen al als hij de kleedkamer binnenwand­elt, merk je dat. Hij is ook belangrijk voor die vele jongeren in de kleedkamer. Zijn aanwezighe­id zal opbrengen, dat zeker.”

Afgelopen zomer kwam Yatabaré negatief in het nieuws. Hij werd gearrestee­rd omdat hij een klap uitdeelde aan een politieman. “Ik wil er liever niet op terugkomen. Het voorval heeft mij en mijn familie veel pijn gedaan. Vragen over het voetbal? Graag. Maar over dat andere wil ik niet uitweiden. Ik zou me kunnen verdedigen, maar daar heb ik zelfs geen zin in. Het heeft sporen nagelaten, dat wel. Eraan denken doet me zelfs veel pijn.”

Yatabaré werd uiteindeli­jk gehuurd met een optie tot koop. “Ik hoop hier langer te kunnen blijven dan één seizoen. Als de optie wordt gelicht, dan teken ik voor drie jaar bij. Bij Standard was het voor maar vier maanden, hé

(lacht). Maar ik zou nooit meer zo vroeg weggaan bij een club, want nadien heb ik veel problemen gekend. Ik wil echt meewerken aan dit project. We zien wel, zonder al te veel rekenen en ook en vooral om het plezier terug te vinden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium