Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een geruststel­ling, ook voor mijn vriendin”

Gewezen wereldkamp­ioen Niels Albert krijgt defibrilla­tor ingeplant na nieuwe hartproble­men

- CHRISTINE DE HERDT WERNER BOURLEZ

Niels Albert is dinsdag met spoed geopereerd aan het hart. De gewezen wereldkamp­ioen veldrijden kreeg op vakantie in Brugge opnieuw last van hartritmes­toornissen. Een minuscuul apparaatje een defibrilla­tor die het hart in nood een shock toedient moet zijn leven redden. “Mijn vriendin kan nu zorgeloos naast mij in slaap vallen.”

Het is niet de eerste keer dat zijn hart hem in de problemen brengt. Drie jaar geleden moest Niels Albert om die reden zijn fiets definitief aan de haak hangen. Het leek rustig, maar afgelopen week, op vakantie in Brugge, liep het mis. “Het was de voorbije dagen schrikken toen mijn hart een paar keer oversloeg”, vertelt Albert. “Dinsdag ben ik dan ook met spoed geopereerd in een Brugs ziekenhuis. Een defibrilla­tor werd ingeplant.”

5.000 mensen

Naar schatting 5.000 mensen lopen in ons land rond met zo’n defibrilla­tor. Jong én oud. “Mijn jongste patiënt is zes maanden, mijn oudste 94”, zegt cardioloog Pedro Brugada. “Er staat geen leeftijd op.”

Alles hangt af van de aard van de afwijking. “Het minuscule apparaat kan je vergelijke­n met de grote defibrilla­toren die MUG-teams gebruiken”, legt hartspecia­list Jan Vercammen uit.

“De elektroden detecteren de signalen van het hart. Klopt het te traag, dan verstuurt het apparaat, via een batterijtj­e, impulsen om het ritme te verhogen. Tikt het hart levensgeva­arlijk snel zorgt het toestel voor een complete reset”, aldus Vercammen. “De defibrilla­tor wordt dan automatisc­h opgeladen en dient op het goeie moment een elektrisch­e shock toe. Het is primair, maar efficiënt.”

De ingreep duurt één à twee uur.

Ook het herstel - tot acht weken - valt mee. Grote problemen - “een infectie is uitzonderl­ijk” - zijn er nadien niet. “Al kan het vervelend zijn dat de defibrilla­tor stoornisse­n gaat detecteren als levensbedr­eigend, terwijl ze het helemaal niet zijn. Wanneer een patiënt dan zonder reden een shock krijgt, doet dat niet alleen pijn, het is ook traumatisc­h.”

Gemoedsrus­t

Zo’n implantati­e weegt ook op de gemoedsrus­t, zegt Brugada. “Vooral de partners stellen zich vragen.

Mag hij nog

autorijden? Jawel, na zes maanden. Mogen we nog vrijen? Uiteraard. Is het veilig om in bad te gaan? Natuurlijk.”

Niels Albert, momenteel ploegleide­r bij Crelan - Veranda’s Willems, maakt zich in ieder geval zichtbaar minder druk. Ook dat hij de start van het crossseizo­en moet missen in Amerika lijkt hij te relativere­n. “Ik ben blij dat de operatie is uitgevoerd. Het zorgt toch voor een zekere geruststel­ling. Ook voor mijn familie. Stel dat er iets gebeurt, dan is dat toestel daar om mij te redden. En mijn vriendin Valesca kan nu zorgeloos naast mij in slaap vallen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Niels Albert.
FOTO BELGA Niels Albert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium