Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reus op lemen voeten

Publieksli­eveling Juan Martin Del Potro na drie operaties weer aan top

- HANS JACOBS

New York maakte zich al likkebaard­end op voor een duel Rafael NadalRoger Federer, hun eerste onderlinge halve finale ooit op de US Open. Maar dat was buiten ‘good old’ Juan Martin Del Potro gerekend, die Federer op de knieën dwong. New York was er niet minder blij om. The Big Apple houdt namelijk van ‘Del Po’, een kat met negen tennisleve­ns.

De 28-jarige Argentijn verknalde de droom van Roger Federer die – indien hij de US Open gewonnen zou hebben – weer nummer één van de wereld had kunnen worden. Federer zei dat hij nooit zijn tennis speelde waarmee hij dit jaar de Australian Open en Wimbledon won, maar was wel zo eerlijk om toe te geven dat Del Potro hem verdiend klopte in de kwartfinal­e. “Ik kan niet geloven dat ik terug ben na al mijn operaties en blessures”, sprak Del Potro.

Gefrustree­rd

De Argentijn is een tennisreus op lemen voeten. De bijna dubbele meter verloor ongeveer een kleine drie jaar op het circuit door lichamelij­k leed. Vooral zijn pols speelde de voorbije jaren meer op dan hem lief is.

Sinds zijn vorige en enige grandslamz­ege – op de US Open in 2009 tegen… Federer – moest hij daarvoor drie keer onder het mes. Zijn krachtigst­e wapen – zijn forehand – beheerst hij nog altijd, zijn backhand is nog altijd niet op volle sterkte. En toch vocht hij zich in anderhalf jaar terug van de 1.045ste naar de 28ste plaats op de wereldrang­lijst.

“Ik was in mijn donkerste dagen bijna gestopt met tennis”, bekende Del Potro. “Ik liep de muren op, was gefrustree­rd en kon het ook niet aan om naar tennis op tv te kijken. Maar ik besefte dat ik nog altijd graag speelde.”

Nu wacht in de halve finales Rafael Nadal, nummer één van de wereld. Del Potro mag dan wel stellen dat hij fysiek nog niet top is, hij bewees wel dat dat geen hinderpaal hoeft te zijn om te stunten. “Ik denk dat het publiek daarom van mij houdt, omdat ik ondanks alle blessure-ellende blijf vechten.”

 ?? FOTO AFP ?? Een dolgelukki­ge Juan Martin De Potro.
FOTO AFP Een dolgelukki­ge Juan Martin De Potro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium