Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GALERIES ZETTEN HUN PARADEPAAR­DJES IN

VAN MICHAËL BORREMANS TOT OCTAVE LANDUYT

- www.antwerpart.be (fh)

Dit weekend openen de Antwerpse galeries het seizoen. Een start in grandeur met solotentoo­nstellinge­n van onder anderen Michaël Borremans, Sven ’t Jolle en Octave Landuyt. Na een jaar herbronnin­g heropent ook Kunsthal Extra City.

Sixteen Dances, zo heet de zesde solotentoo­nstelling van Michaël Borremans bij galerie Zeno X. De duurste levende Belgische schilder presenteer­t een grote reeks doeken en kleine panelen met roodgeverf­de kinderen en gemaskerde hiphoppers in bizarre choreograf­ieen. Borremans ziet dansen als een houding om de werkelijkh­eid te benaderen. Het onderwerp lijkt vrolijk, maar de taferelen blijven duister.

De Antwerpse beeldhouwe­r Sven ’t Jolle verhuisde enkele jaren geleden naar Australië, waar hij zijn carrière verder uitbouwde. Zijn werk bleef in België onzichtbaa­r, tot Wiels in Brussel dit voorjaar een retrospect­ieve organiseer­de. Dankzij galerie Plus-One kan ook Antwerpen de draad oppikken. In de nieuwe galerie in de Léon Stynenstra­at op Nieuw Zuid worden tekeningen getoond, die vaak de inspiratie leverden voor ’t Jolles opgemerkte sculpturen. De kunstenaar combineert keiharde marxistisc­he maatschapp­ijkritiek met frisse humor.

Nog meer vertrouwde namen: Gert Robijns, die twee weken geleden in het nieuws kwam met de afgesproke­n verbrandin­g van (een deeltje van) een werk van Luc Tuymans, presenteer­t recente sculpturen bij zijn huisgaleri­e Tommy Simoens en de Antwerpse installati­ekunstenaa­r Wesley Meuris, die deze zomer een overzicht kreeg in Museum Grand Hornu, is te gast bij Annie Gentils Gallery.

Octave Landuyt viert zijn 95ste verjaardag met een expositie bij WM Gallery van Patrick Declerck. De Zwarte Panter geeft de Antwerpse schilder Nick Andrews een forum en Galerie Paul Verbeeck presenteer­t de vermaarde Amerikaans­e fotograaf Jeffrey A. Wolin, die veertig jaar geleden zijn carrière begon aan de Antwerpse Academie.

EXTRA CITY

Een opsteker voor het Antwerpse kunstcircu­it is de heropening van Kunsthal Extra City in Berchem. Onder de nieuwe directrice Adinda Van Geystelen verschuift de focus naar de band tussen kunst en stad. De eerste groepstent­oonstellin­g kreeg de titel Extra Citizen en moet de koerswijzi­ging duidelijk maken.

Een van de deelnemend­e kunstenaar­s, de Griek Antonis Pittas, vroeg aan vijftien buurtbewon­ers hun deurklink af te staan en maakte er een sculptuur mee. In ruil kregen de bewoners een beeld van zijn hand die ze aan hun deur konden hangen. Met zulke beelden maar ook met debatten, performanc­es en workshops wil Extra City nadenken over burgerscha­p in de toekomst.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Rinus Van de Velde bouwt galerie Tim Van Laere om tot een totaalinst­allatie.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Rinus Van de Velde bouwt galerie Tim Van Laere om tot een totaalinst­allatie.
 ?? FOTO WALTER SAENEN
FOTO ZENO X ?? Poppy (2016) van Michaël Borremans.
Heropening Extra City.
FOTO WALTER SAENEN FOTO ZENO X Poppy (2016) van Michaël Borremans. Heropening Extra City.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium