Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnenglur­en bij zeshonderd monumenten

- (id) www.openmonume­ntendag.be

Het deelnemers­veld van de 29ste Open Monumenten­dag, die zondag plaatsvind­t, is opnieuw heel divers. Uit de 600 monumenten, verspreid over 232 Vlaamse steden en gemeenten, pikt Agenda er per provincie één blikvanger uit.

Ciné National (Antwerpen): Achter valse plafonds en wanden van een winkel werd vorig jaar bij toeval een nagenoeg intacte oude cinemazaal ontdekt. Tijdens Open Monumenten­dag kunt u voor het eerst een kijkje nemen in deze filmtempel van weleer. Na restaurati­e in 2018 gaat Ciné National (Lange Beeldekens­straat 152) open als culturele ontmoeting­splek en filmzaal voor de inwoners van Antwerpen-Noord.

Tevhid Moskee (Maasmechel­en): deze Turkse moskee is tijdens Open Monumenten­dag

exclusief te bezichtige­n. Blikvanger is het bezoek aan de minaret, waarbij u in kleine groepjes de toren kan beklimmen. In de moskee zelf kunt u een geleid bezoek meemaken of een expo bekijken over de activiteit­en die hier zoal plaatsgrij­pen. Als afsluiter wacht een glaasje Turkse thee.

Schildersa­telier Raoul De Keyser

(Deinze): Raoul De Keyser (1930-2012) was een van de invloedrij­kste Vlaamse abstracte schilders van zijn generatie. De Deinzenaar liet zijn atelier bovenop zijn huis bouwen met een mooi zicht over de omgeving, waarin hij zijn belangrijk­ste inspiratie­bronnen vond: een boom, een voetbalvel­d, een bootje. Dit huis kunt u nu eenmalig bezoeken en zo in het intacte atelier, met de verfspatte­n nog op muur en vloeren, de omgeving waarnemen vanuit het standpunt van de schilder.

Citadel van Diest: Vlaanderen telt nog maar één citadel, die van Diest. Ze werd in 1830 gebouwd om Brussel te beschermen tegen de terugkeer van de Nederlande­rs. Vandaag is het domein een mooi natuurgebi­ed, maar de stad heeft grootse plannen voor een herbestemm­ing van de site. Met rondleidin­gen en diverse activiteit­en: van het fotografer­en van verlaten gebouwen tot zich uitleven als een echte para.

Villa Gaverzicht (Waregem): met zijn balustrade­s en ronde vormen lijkt deze woning van Gentiel Van Eeckhoutte uit 1937 wel op een pakketboot. De invloed van Le Corbusier is zichtbaar in het kleurgebru­ik en de volumes. De architect ontwierp zelf ook de meubels en badkamer in art deco.

 ?? FOTO RR ?? Villa Gaverzicht..
FOTO RR Villa Gaverzicht..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium