Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Ladies first’ op podia van Ubuntu

Deejays Abena en Sahra draaien in het park van Boom

- ILSE DEWEVER

Het Ubuntu Festival trekt zondag in het park van Boom de kaart van de duurzaamhe­id. “Op het hoofd en djpodium staan voornameli­jk dames of frontvrouw­en”, zegt organisato­r Kyo De Fraeye. Zo hoort u ook Abena en Sahra aan het werk, twee afrobeatde­ejays uit Antwerpen.

Met als speerpunt de Noord-Zuidproble­matiek vond in De Schorre tussen 1984 en 2013 Mano Mundo plaats. Uit de as van dat festival herrees sindsdien Ubuntu, een festival in dezelfde geest dat nu een plek vond in het park van Boom.

“Deze editie is opgehangen aan de Sustainabl­e Developmen­t Goals (SDG) van de Verenigde Naties, ofwel zeventien doelen die de VN vooropstel­t om de komende vijftien jaar te werken aan een duurzamere wereld”, vertelt organisato­r Kyo De Fraeye. “Diverse aspecten van Ubuntu, zoals catering of afval, worden gekoppeld aan een van die doelen. Door op het hoofd- én djpodium voornameli­jk vrouwen of groepen met een frontvrouw te plaatsen, slaan we de brug naar gendergeli­jkheid.”

AFROBEAT

Alleen vrouw zijn volstaat niet voor een plekje op het podium van Ubuntu, de artiesten moeten ook blijk geven van engagement. Zo ontdekt u op het hoofdpodiu­m Tutu Puoane, die er haar Joni Mitchell Project voorstelt. Of Zulemax, een stomende salsa-show met twaalf zangeresse­n en muzikantes die het publiek naar Cuba voeren.

Op het dj-podium worden tussen 13 en 17u plaatjes gedraaid door Abena en Sahra, twee jongedames uit Antwerpen. “Deze hobby is heel toevallig op mijn pad gekomen”, vertelt Sahra (32). “In het Berchemse jeugdhuis Den Eglantier, waar ik werk als vrijwillig­er, werd een dj-workshop georganise­erd. Net de dertig voorbij, was ik al geen groentje meer, maar ik vond dat ik deze kans niet kon laten liggen. Los van de basis die in enkele lessen gelegd werd op de cursus, heb ik thuis heel vaak geoefend. Aanvankeli­jk speelden de zenuwen op, maar intussen heb ik toch al wel op enkele locaties gedraaid. Deze zomer nog drie keer in de Zomerfabri­ek.”

Abena (25) draait nu bijna een jaar en speelde afgelopen zomer op Sfinks. Net als Sahra zeult zij vooral afrobeat, dancehall en urban in de platenkoff­er mee. “Net als bij Sahra weerklonk er thuis vaak muziek, en allebei dansen we ook graag. Zelf draai ik een mix van nieuwe muziek en klassieker­s. Zo lag 2Pac aan de basis van de huidige urban-rage. Dancehall haalde de mosterd bij reggae. Wat afrobeat betreft, exploreer ik muziek uit zowel Ghana, Nigeria en Congo als Angola. Ons continent is heel groot, dus is de diversitei­t ook breed.”

Sahra en Abena kunnen hun mannetje staan. “Vroeger had je nauwelijks vrouwelijk­e deejays, maar inmiddels hebben we al een clubje”, lacht Abena. “Ik denk niet dat je kan horen of er nu een man of een vrouw achter de draaitafel staat. Misschien zijn sommige mannen zich meer bewust van hun ego. Wij hebben graag dat er zoveel mogelijk mensen op de dansvloer staan.”

Naast optredens heeft Ubuntu traditione­el een mooi aanbod aan animatie en workshops. Zo leert u kettingen maken met gerecyclee­rde koffiecups, en kunnen de kinderen terecht op hun eigen bouwspeelp­laats. Met hout, PVC, stof, zaag, tang en hamer creëren kinderen hun eigen wereld. Ouders niet toegestaan!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium