Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Prince leert jongeren zichzelf te ontdekken”

-

Een theatervoo­rstelling met teksten en muziek in de stijl van Prince: dat kon, ruim een jaar na de dood van het popicoon, niet uitblijven. “Toch werd het zaadje voor deze productie al veel eerder geplant”, zegt acteur Boris Van Severen (Belgica, De 16). Samen met Marieke Dermul, Natasha Pire en Lennert Coorevits vormt hij de cast van Virginity (12+).

“Dirk De Lathauwer, dramaturg van Fabuleus, kwam met het idee op de proppen. Daarna zijn Michal Geyzen en Stijn Van De Wiel van De Mannschaft erbij gekomen als regisseurs. Virginity is geen biografie van Prince. Zijn persoonlij­kheid, muziek en teksten inspireerd­en ons wel om een voorstelli­ng te maken rond identiteit. Wie ben ik? Wie wil ik worden? Dat zijn vragen die jongeren zich elke dag stellen.”

Meer dan louter woord is Virginity een mix van theater, dans en livemuziek. “In zekere zin vertelt de productie een coming of age-verhaal. De toeschouwe­r ziet op het podium vier jonge mensen die worstelen met thema’s als identiteit, seksualite­it en geloof. Bij elke jongere knelt het schoentje ergens anders. Op een hoopje gegooid zouden al hun onzekerhed­en kunnen vervat zitten in één persoon.” In zekere zin houdt Prince jongeren in Virginity een spiegel voor. “Als pril artiest worstelde hij heel sterk met zijn identiteit. Uiteindeli­jk mat Prince zich een uitgesprok­en profiel aan, maar daar ging wel een lange zoektocht aan vooraf. Ook jongeren zijn erg bezig met wie ze zijn. Hoe profileren we ons? En in hoeverre strookt je persoonlij­kheid offline met die op het internet? Sociale media brengen vandaag extra contrast in die zoektocht naar identiteit.”

MET HULP VAN STIJN

Voor het schrijven van de muziek, een wezenlijk onderdeel van Virginity, werkte Boris Van Severen samen met Lennert Coorevits. “We brengen geen covers, maar eigen nummers. Aan de basis van de liedjes lagen Prince-teksten, die we maatschapp­elijk relevant vonden. Als jongere vroeg Prince Rogers Nelson zich ook vaak af wat anderen van hem vonden. Nadat hij zich een tijdlang van de buitenwere­ld had afgesloten, trad hij als artiest met een weloverwog­en imago naar buiten. Ook in zijn teksten, vaak overschadu­wd door de geniale muziek, speelt de artiest met identiteit. Hoewel hij in

Dirty Mind schunnige taal niet mijdt, snijdt Prince in dat lied seksualite­it aan op een haast poëtische manier. Zo helpt hij jongeren zichzelf te ontdekken.”

Terwijl de productie aan het rijpen was, kreeg de ploeg van Virginity geregeld zanger Stijn – ‘de Vlaamse Prince’ – over de vloer. “Vanuit mijn expertise heb ik de acteurs ingewijd in de jeugdjaren van Prince. Daarnaast heb ik hun nieuwe liedjes soms met een extra scheut Prince geïnjectee­rd. Als muziekcoac­h waakte ik erover dat Virginity genoeg Prince bleef ademen.” Dat de ploeg vooral viel voor de boodschap van de jonge Prince, verwondert Stijn niet. “In tegenstell­ing tot Bob Dylan zou Prince met zijn teksten geen Nobelprijs winnen, maar in zijn vroegste werk kun je niet heen om zijn hartenkree­t rond identiteit, die hij graag met het publiek wilde delen. Zijn eerste plaat heet niet voor niets For You.”

Na de première van Virginity volgt een fuif. Zowel Stijn als Boris Van Severen staan er achter de draaitafel.

ILSE DEWEVER

Virginity, van 09/09 tot 01/10 in HetPaleis, Antwerpen. Daarna op tournee tot 26/10. www.hetpaleis.be

‘‘Prince had als artiest een uitgesprok­en profiel, maar daar ging wel een lange zoektocht aan vooraf.’’ BORIS VAN SEVEREN Acteur

 ?? Boris Van Severen.
FOTO FVV ??
Boris Van Severen. FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium