Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vijf uur lang tafelen is passé”

Atelier Maple volgt restaurant Vina Clara in Karel De Preterlei op

- DOMINIQUE PIEDFORT

Onlangs sloot het restaurant Vina Clara in de Karel De Preterlei 21 de deuren. Opvolging liet niet lang op zich wachten. In de loop van oktober opent Atelier Maple, dat eveneens gastronomi­e belooft.

Timothy Tynes (30) en zijn vrouw, Lynn Van Vaerenberg­h (25) uit Brussel, zetten hun schouders onder Atelier Maple. Timothy groeide op in Amsterdam, maar deed in Vlaanderen al heel wat ervaring op. “Ik liep stage bij Publiek in Gent, het restaurant van Olly Ceulenaere. En ik was souschef bij Helsen in Kasterlee”, vertelt hij.

Nu is er een eigen zaak. Hoe komt het koppel tegenover het Te Boelaerpar­k terecht? “We zochten al een tijdje naar een pand in Antwerpen, maar vaak was dat onbetaalba­ar. Vina Clara paste wel ons in ons budget”, zegt Lynn. “Op 3 september sloot het restaurant. Een dag later hadden we de sleutel.”

Timothy legt uit. “We wilden niet in het centrum van Antwerpen zitten. Door de knip en andere verkeersto­estanden zijn sommige zaken bijna onbereikba­ar geworden. Dat risico wilden we niet nemen. Dit is hier qua bereikbaar­heid echt een toplocatie. De oprit van de Ring ligt vlakbij, de trams stoppen voor de deur en je zit zo in Wijnegem of Mortsel. Zelfs de luchthaven ligt in de buurt.”

Dat het park zich aan de overkant van de straat bevindt, is trouwens meer dan een mooi toeval. “Ik ben van Canadese afkomst”, vertelt Timothy. “Mijn opa was een Canadees. Daarom ook de naam Atelier Maple. Het

maple leaf, of blad van de esdoorn, is het symbool van Canada.”

Zijn vrouw kijkt meteen naar het park. “Doe de deur open en de bladeren waaien hier zomaar de stoep op. Er staan veel esdoorns in het park. Dat is mooi.”

Betekent dat ook een soort Canadese keuken? “Nee, de esdoornsir­oop zal wel in de keuken staan, maar de Noord-Amerikaans­e keuken is heel zoet, met veel suiker in de gerechten. Wij willen hier een gastronomi­sch niveau bereiken, zij het aan betaalbare prijzen. ‘Atelier’ slaat op de creaties die ik hier in de keuken wil maken. Zoals een schilder zijn doeken maakt in een atelier of een meubelmake­r zijn meubelen, zo zie ik ook mijn keuken als een atelier. Daar maak ik alle gerechten, tot zelfs de patisserie. Je kan hier à la carte bestellen via een kleine kaart en we bieden ook een menuformul­e aan. Maar dan geen menu waarbij de mensen drie uur aan een tafel zitten. Ons menu bestaat uit maximum vijf gangen. Urenlang aan een tafel zitten, dat is niet meer van deze tijd. Dat past bij de meeste mensen niet meer in hun agenda. Al willen we onze gasten wel een fijne avond bezorgen. Een exacte begindatum hebben we nog niet. In de loop van volgende maand moeten we openen”, besluit Timothy Tynes.

TIMOTHY TYNES

Atelier Maple “Mijn opa was een Canadees, daarom de naam Atelier Maple. Al zullen we hier geen NoordAmeri­kaanse keuken serveren.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Timothy en Lynn bij hun nieuwe zaak Atelier Maple.
FOTO WIM HENDRIX Timothy en Lynn bij hun nieuwe zaak Atelier Maple.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium