Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk renovatie centers onder spoorweg

Bouwaanvra­ag ingediend, werken starten normaal 17 november

- ANDREAS ROTTY

De centers onder de spoorwegen in Borgerhout worden al sinds 2013 de hemel in geprezen voor hun potentieel voor kleine handelaars. Maar de herstelwer­ken blijven al lang uit. In november zou de renovatie dan toch starten.

Aan de Engelselei in Borgerhout wachten omwonenden al geruime tijd op de heroplevin­g van de centers. Dat zijn de open ruimtes in boogvorm onder de spoorwegen, die op termijn een bruisende strook van handelszak­en en horeca moeten worden. “We willen van de Engelselei een levendige straat maken”, zei Patrick Van den Abbeele (N-VA) op een infomoment rond de centers in oktober 2013.

Vier jaar later starten de werken dan (hopelijk) echt. Infrabel sloot een bezettings­overeenkom­st voor vijftig jaar af met AG Vespa, de vastgoedbe­heerder van de stad Antwerpen. Die laatste wacht nu op de stedenbouw­kundige vergunning om aan de renovatie van 19 van de 67 centers te beginnen. De werken starten normaal gezien op 17 november.

De voornaamst­e reden voor het uitstel is dat de sites eerst uitvoerig uitgeprobe­erd zijn. In testcenter­s hebben enkele zaken het voorbije jaar gratis mogen huizen. Een fietsateli­er, een knutselple­k, een opslagruim­te, een wolverkoop­ster en een jeugdhuis vonden er onderdak. Ondertusse­n liep de gratis periode af en verlieten ze de panden.

“Ik ben in mei vorig jaar vertrokken”, vertelt Katrien Serrien. “Ik verkocht er wol van mijn zaak Padoem. Ik bleef er een half jaar om het uit te proberen. Het probleem is dat het in zo’n center enorm vochtig is. Dat is niet goed voor de kwaliteit van wol. Ik moest er dus een serre bouwen met een luchtontvo­chtiger in.” Het vochtprobl­eem zou AG Vespa aanpakken met een speciale coating.

Na de renovatie zullen de centers verhuurd worden. “Dan lopen de kosten voor mij wat te hoog op, denk ik”, gaat Katrien verder. “Maar ik kijk wel reikhalzen­d uit naar het resultaat. Het project is heel goed voor de buurt.”

Het enige project dat wel blijft, is het jeugdhuis JES, in een center aan het Luitenant Naeyaertpl­ein. “We moeten het contract nog bekijken als de renovaties afgerond zijn, maar we denken er hier wel een permanent vervolg aan te breien”, zegt Filip Balthau van JES. “We hebben het er met de jongeren over gehad. Het is belangrijk dat we de buurt blijven verenigen.”

Dat is ook wat AG Vespa hoopt. “Invulling en prijzen van de centers zijn nu nog niet bekend”, zegt woordvoers­ter Ysra Vermaut. “Geïnteress­eerden mogen altijd mailen. Zij worden aangeschre­ven van zodra we meer weten.”

Komt de drukke boulevard er dan eindelijk toch?

KATRIEN SERRIEN

Voerde haar zaak uit een center “Het probleem is dat zo’n center enorm vochtig is. Maar ik kijk uit naar het resultaat van de renovatie.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Na de renovatie kunnen er onder de spoorweg verschille­nde projecten en winkeltjes hun ding gaan doen.
FOTO VICTORIANO MORENO Na de renovatie kunnen er onder de spoorweg verschille­nde projecten en winkeltjes hun ding gaan doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium