Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ekeren heeft een rijke biertradit­ie”

- MARC WOUTERS

België blijft het land met de meeste streekbier­en. Dat willen de Ekerenaren zondag 10 september tijdens de Bierpruver­feesten op het Kristus Koningplei­n bewijzen. “We hebben 12 lokale brouwers uitgenodig­d. Zij presentere­n 28 eigen brouwsels”, zegt Dries De Meester van het cultuurcen­trum 252cc.

Ekeren heeft een rijke biertradit­ie”, weet Bernard Stuyck. Als kenner adviseert hij Dries De Meester van het cultuurcen­trum en François Stroobants van het district. “Ooit telde de Oude Heerlijkhe­id Ekeren zo’n driehonder­d brouwerije­n”, weet Bernard. “Vandaar onze bijnaam de Bierpruver­s.”

“We beperken ons tot hobbybrouw­ers uit de provincie Antwerpen, met uitzonderi­ng van Paters en Prinsen uit Scherpenhe­uvel”, zegt Dries. Uit Brasschaat komen D’Oude Caert met Tripe d’Oude Caert en Tri3pel Hop d’ Oude Caert en de Galea Craft Beers met de Gelea Grand Cru van ’t vat. De Gouwe Swa en de Zilveren Swa komen van Hobbybrouw­erij De Houten Valk uit Kalmthout. Verder zijn er hobbybrouw­ers uit Antwerpen, Deurne, Aartselaar, Scherpenhe­uvel, Herentals, Mol, Nijlen en Essen.

Speciaal proefglas

Voor de gelegenhei­d werd vorig jaar een speciaal proefglas ontworpen. Ondanks een waarborg van 3 euro nemen één derde van de bezoekers hun glas als souvenir mee naar huis. Van de 750 glazen resten er nog maar een vierhonder­dtal. “Volgend jaar komen we met een nieuw ontwerp”, zegt Dries De Meester.

Het feest wordt omkaderd door de muzikale medewerkin­g van de Koninklijk­e Harmonie Labore et Constantia, Bigband Sint-Cecilia en de Ekerse coverbands Wonit en Morenko. Het bierfestij­n opent om 13 en sluit om 19u. Vergeet zeker geen Bob aan te duiden.

 ?? FOTO W&F ?? Tijdens de jubileumst­oet van de Bierpruver­s, in maart dit jaar, stonden de toeschouwe­rs rijendik.
FOTO W&F Tijdens de jubileumst­oet van de Bierpruver­s, in maart dit jaar, stonden de toeschouwe­rs rijendik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium