Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alsof je ‘Het Lam Gods’ restaureer­t met wasco’s”

Schepen uit Deinze ‘repareert’ monument op eigen houtje, collega razend

- WILLY DE BUCK

Hij heeft gehandeld als een kieken zonder kop. Hij zou zich beter bezighoude­n met zijn eigen bevoegdhed­en.” In Deinze is een hanengevec­ht uitgebroke­n tussen cultuursch­epen Rutger De Reu (CD&V) en zijn collega Bruno Dhaenens (Open Vld), die op eigen initiatief een kippenstan­dbeeld liet ‘restaurere­n’.

Hij had moeten weten dat daar vodden van komen in Deinze. Want in de Leiestad zijn kippen – of ze nu van steen of van vlees en bloed zijn – heilig. Elke woensdag bepaalt de Nationale Prijzencom­missie van het Levend Pluimvee daar bijvoorbee­ld de prijzen van de slachtkipp­en. Om de vijf jaar trekt er ook de Canteclaer­stoet door de stad, als een hommage aan de ter ziele gegane kiekenmark­t. Zelfs de dioxinecri­sis van 1999 is bij een Deinse vetsmelter begonnen. En aan de Brielmeers­en en de Tolpoortst­raat staan twee kippenstan­dbeelden.

Over dat tweede beeld gaat het gekakel tussen derde schepen De Reu, bevoegd voor Cultuur, Musea en Monumenten en zesde schepen Bruno Dhaenens, bevoegd voor Kunstonder­wijs, Lokale Economie en Feestelijk­heden. Het probleem? Dhaenens heeft stoemeling­s op het erf van De Reu gescharrel­d, door achter zijn rug de beeldengro­ep op te lappen.

‘Reynaert op het graf van Coppe’, heet het monument. Een scène uit het oer-Vlaamse verhaal Van den vos

Reynaerde, zoals de overleden kunstenaar Chris Ferket er ontelbaar veel gebeiteld, geschilder­d en gegoten heeft. Ze staan in Ieper, Kruishoute­m, Sint-Laureins, Hulst en geregeld ook op Tweedehand­s.be.

Er is van alles mis met dat beeld, zoveel is zeker. “Een van de kippen is door vandalen onthoofd, een andere kip is gestolen en de staf en de mantel van de vos zijn beschadigd. Dat is al jaren geen gezicht meer”, zegt Bruno Dhaenens, die ook bestuursli­d is van het Canteclaer­comité en zijn eigen brasserie Bruno uitbaat. Waar hij kippenbors­ten en -billen serveert.

Heel sterke lijm

Het is in die brasserie dat het plan gesmeed werd om de onthoofde kip een nieuwe kop te geven. “Ik ben goed bevriend met lasser en kunstenaar Koen Verbrugghe”, zegt Dhaenens. “Toen hij in mijn café een tentoonste­lling gaf, kwam dat beeld ter sprake. Veertien dagen later stond Koen hier al met een splinterni­euwe kop. Helemaal gratis. Dan kunnen we hem er net zo goed meteen opzetten, zei ik. En dat hebben we gedaan. Deze keer vandalisme­proof: met sterke tweecompon­entenlijm. Je hebt al een voorhamer nodig om hem er weer af te krijgen.”

Dat de nieuwe kop niet van brons, maar van ijzer is, is een detail. “Brons is veel duurder. Trouwens, als dat ijzer een beetje roest dan trekt dat goed op brons”, zegt Dhaenens.

Iedereen tevreden, dachten Dhaenens en Verbrugghe, en dezelfde avond hebben ze er nog meer dan één glas op gedronken. Maar ’s anderendaa­gs volgde de ontnuchter­ing. Want cultuursch­epen Rutger De Reu en het Canteclaer­comité waren absoluut niet gelukkig met het oplapwerk. In die mate zelfs dat het Canteclaer­comité een spoedverga­dering plant en dat het zal stuiven op het volgende schepencol­lege.

“We hebben een budget en vergevorde­rde plannen om de beeldengro­ep te restaurere­n”, zegt schepen van Cultuur Rutger De Reu. “Dat moet je op een deskundige manier doen. Met respect voor de kunstenaar en zijn werk. In brons, dus. Nu is het alsof je Het Lam Gods zou restaurere­n met wasco’s. Ik ben echt niet opgezet met dit halve werk van mijn collega.”

Die is op zijn beurt geschrokke­n van de heftige reacties. “Ik heb dat alleen maar gedaan om goed te doen. Als ze echt moeilijk doen, haal ik hem er weer af. Ik heb de kunstenaar al gebeld: dan rollen we een verlengkab­el uit en halen een schijfslij­per boven.”

SCHEPEN BRUNO DHAENENS

Initiatief­nemer ‘restaurati­e’ “Oké, het is niet in brons, maar dat is veel duurder. Als dat ijzer een beetje roest, dan lijkt dat goed op brons.”

SCHEPEN RUTGER DE REU

Tegenstand­er ‘restaurati­e’ “Je doet zoiets met respect voor de kunstenaar. Mijn collega heeft gehandeld als een kieken zonder kop.”

 ?? FOTO FLORIAN VAN EENOO ?? De nieuwe kop (boven) ziet er een tikje anders uit dan het oorspronke­lijke bronzen exemplaar dat de kunstenaar op de andere kip had gezet.
FOTO FLORIAN VAN EENOO De nieuwe kop (boven) ziet er een tikje anders uit dan het oorspronke­lijke bronzen exemplaar dat de kunstenaar op de andere kip had gezet.
 ??  ?? FOTO MARSELL
FOTO MARSELL
 ??  ?? FOTO FVE
FOTO FVE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium