Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen shoppen voor meer dan 10 miljard euro online

-

Het goede nieuws: de onlineverk­oop in België zal dit jaar door de grens van 10 miljard euro breken. Een absoluut record. Het slechte nieuws: het leeuwendee­l van het geld vloeit naar het buitenland.

Nooit eerder kocht u zoveel producten via het internet. In de eerste jaarhelft werden volgens BeCommerce, de Belgische vereniging van onlinehand­elaars, in ons land liefst 42,3 miljoen bestelling­en geplaatst door ruim 7 miljoen mensen. De verwachtin­g is dat dit jaar daarmee de kaap van 10 miljard euro wordt gerond. Bijna 2 miljard euro meer dan twee jaar geleden.

“Je ziet een enorme verschuivi­ng”, zegt Stefan Van Rompaey, hoofdredac­teur van vakblad RetailDeta­il. “Alles begon met boeken, muziek en reizen. Maar vandaag zie je alle sectoren wakker worden. Mode, kleding, schoenen, maar ook de restaurant­sector maakt tegenwoord­ig onlinebest­ellingen mogelijk. Het wordt iedereen dus veel gemakkelij­ker gemaakt, en de Belg gaat daar maar al te graag op in.” Vooral vlieg- en concerttic­kets koopt u bijna nooit meer in een winkel, zo blijkt uit de recentste cijfers.

Minder winkels

Toch zullen gewone winkels nooit verdwijnen, zegt Van Rompaey. “Shoppen blijft een sociaal gegeven. Mensen vinden het gezellig om te gaan winkelen, te proeven en te ruiken. Maar er zullen wel minder winkels komen. Zeker in de kleinere steden.”

De onlineverk­oop heeft ook een nadelig effect voor veel Belgische bedrijven en merken. “De Belg trekt via e-commercie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium