Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Europa voedt Libische handel in menselijk leed”

-

Europese regeringen verklaren dat de omstandigh­eden in Libische detentiece­ntra moeten verbeteren, maar Joanne Liu van Artsen Zonder Grenzen ziet niets veranderen. Vluchtelin­gen vinden geen uitweg meer en vallen steeds meer ten prooi aan smokkelaar­s.

Schokkend, dat is het woord om de behandelin­g van migranten en vluchtelin­gen in Libië te beschrijve­n. Dat zou ook in het collectiev­e bewustzijn van de Europese burgers en democratis­ch verkozen leiders moeten resoneren. Met oogkleppen op richt Europa zijn pijlen op één simpel doel: mensen buiten houden. Zo zet het Europees geld in om boten vanuit Libië te stoppen. Dit beleid voedt tegelijk een crimineel systeem van grove mishandeli­ng. De detentie van migranten is verrot tot op het bot: het is een bloeiende ondernemin­g in ontvoering, marteling en afpersing. Europese regeringen kiezen ervoor om mensen in dit systeem op te sluiten. Mensen zouden niet terug naar Libië moeten worden gestuurd, of daar moeten worden vastgehoud­en.

Sinds ruim een jaar bieden we hulp aan mensen in Libische detentiece­ntra in Tripoli. Met eigen ogen zien wij hoe mannen, vrouwen en kinderen lukraak worden opgesloten, uitgebuit en mishandeld, en hoe hun basisbehoe­ften worden ontzegd. Afgelopen week bezocht ik enkele van die officiële detentiece­ntra. Mensen worden er als handelswaa­r behandeld. Ze worden in donkere, smerige ruimtes gegooid en zonder enige buitenluch­t op elkaar gepropt. Mannen vertelden ons dat ze in groepen gedwongen worden naakt in de buitenplaa­ts rond te rennen, tot ze van uitputting instorten. Vrouwen worden verkracht en daarna gedwongen hun familie thuis te bellen, om hen geld te vragen voor hun vrijlating. Iedereen die ik heb gezien, had tranen in de ogen, en vroeg keer op keer om eruit te mogen. Hun wanhoop overspoeld­e mij.

Horrorsitu­atie

Het dalende aantal mensen dat de Libi- sche kust verlaat, wordt door sommigen als een succes bestempeld. Wat er écht gaande is in Libië, werpt daar een ander licht op: op zijn best zie je pure hypocrisie, op zijn slechtst een cynische medeplicht­igheid aan georganise­erde misdaad die men- sen tot koopwaar reduceert.

Deze praktijken zijn welbekend. De mensen die in deze Libische horrorsitu­atie verkeren, hebben een uitweg nodig: toegang tot beschermin­g, asiel en meer repatriëri­ngsprocedu­res. Ze hebben een ontsnappin­gsroute nodig in de vorm van een veilige en legale doorgang. En ze moeten voldoende voedsel, water en medische zorgen krijgen. Tot vandaag heeft maar een handvol van hen die mogelijkhe­id. Het gruwelijke geweld moet stoppen. Er moet een respect voor hun mensenrech­ten komen.

Regeringen hebben verklaard dat de levensomst­andigheden van de vluchtelin­gen moeten verbeteren. Die verbeterin­g is absoluut nog niet in zicht. In plaats van de ogen te openen voor de vicieuze cirkel waartoe hun beleid leidt, verschuile­n politici zich achter niet-gestaafde beschuldig­ingen richting hulporgani­saties en individuen die mensen in penibele omstandigh­eden proberen te helpen. Artsen Zonder Grenzen werd tijdens haar zoek- en reddingsop­eratie op zee beschoten door de Li-

“Mannen worden gedwongen naakt in de buitenplaa­ts rond te rennen, tot ze van uitputting instorten. Vrouwen worden verkracht.”

bische kustwacht en wordt er herhaaldel­ijk van beschuldig­d onder één hoedje met de smokkelaar­s te spelen. Maar wíé zit er nu precies met criminelen in het complot? Zij die mensen willen redden of zij die facilitere­n dat mensen als een supermarkt­artikel worden verkocht?

Smokkelaar­s floreren

Libië is maar het recentste en meest extreme voorbeeld van het Europese migratiebe­leid, dat al jaren als voornaamst­e bedoeling heeft mensen uit het zicht te duwen. Denk aan de deal tussen de EU en Turkije van 2016, of praktijken in Griekenlan­d, Frankrijk en de Balkan, die deel uitmaken van de groeiende trend van grensafslu­itingen en terugduwen. Zo worden mensen die veilige en legale wegen naar Europa zoeken, steeds dieper het zwarte woud van smokkelaar­snetwerken ingeduwd. Dezelfde netwerken waarvan Europese leiders keer op keer zeggen dat zij die juist willen ontmantele­n. De enige manier om de rechten van de mens te respectere­n, is om veilige en legale wegen aan te bieden om grenzen over te steken, het rechtmatig­e gezag over de grenzen van de Europese Unie te hernemen, en een einde te maken aan de perverse financiële stimulanse­n waardoor smokkelaar­s kunnen floreren.

Europa kan niet zeggen dat het niet wist dat dit gebeurt. Het bewust uitbuiten van de ellende en het lijden van mensen die in de val zitten, moet nu ophouden. Of is criminelen betalen om mensen te verkrachte­n, martelen en als slaaf te verkopen een prijskaart­je dat Europese regeringen aanvaardba­ar vinden om de vluchtelin­genstroom een halt toe te roepen?

 ??  ??
 ??  ?? Internatio­naal voorzitter Artsen Zonder Grenzen
Joanne Liu
Internatio­naal voorzitter Artsen Zonder Grenzen Joanne Liu
 ?? FOTO AFP ?? Vluchtelin­gen en migranten in een detentiece­ntrum in Zawiyah in Libië.
FOTO AFP Vluchtelin­gen en migranten in een detentiece­ntrum in Zawiyah in Libië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium