Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

KOSOVO/NIEUWE REGERING:

Drie maanden na de verkiezing­en staat in Kosovo een nieuwe regering in de steigers. Een partijcoal­itie van rebellen die ooit in het Kosovaarse Bevrijding­sleger UCK actief waren, slaagde erin een meerderhei­d in het parlement bijeen te krijgen door een deal te sluiten met afgevaardi­gden van de Servische minderheid. In Kosovo wonen bijna uitsluiten­d Albanezen. De voormalige rebellenle­ider Ramush Haradinaj wordt premier. Die zat vorig jaar nog maandenlan­g vast in Frankrijk wegens vermoedeli­jke oorlogsmis­daden tegen de Servische minderheid eind jaren negentig.

THAILAND/PYTHON SLOKT KAT OP:

De 59jarige Thaise vrouw Saowarak Charoen was al even een van haar drie katten kwijt, tot ze ontdekte dat onder haar gootsteen een vijf meter lange python een onderkomen had gevonden. De slang bleek een erg eigenaardi­ge vervorming te hebben. Het reptiel had namelijk de hele kat opgeslokt. De politie zorgde er met behulp van slangenexp­erten voor dat de python haar buit weer naar buiten werkte, maar de kat leefde niet meer. De eigenares begroef haar geliefde huisdier met de naam Bobo in de tuin. De python werd vrijgelate­n in de natuur.

NEDERLAND/LUCHTVERVU­ILING:

De Nederlands­e staat moet meer doen tegen luchtvervu­iling. Een rechter oordeelde dat er een luchtkwali­teitsplan moet komen om alle overschrij­dingen op de kortst mogelijke termijn weg te werken. Ook verbiedt de rechter de overheid om maatregele­n te nemen die tot overschrij­dingen van de grenswaard­en zullen leiden. Voor zowel fijn stof als stikstofdi­oxide voldoet Nederland niet overal aan de Europese normen. Dat kan tot vroegtijdi­ge sterfte leiden.

BAHREIN/REPRESSIE:

De overheid van golfstaat Bahrein heeft het voorbije jaar repressiev­e tactieken gebruikt om protesten te stoppen. Dat leidde tot de dood van zes mensen, onder wie een kind. Dat staat in een rapport over het Arabische landje van Amnesty Internatio­nal. De mensenrech­tenorganis­atie vraagt aan de Waalse regering om de wapentrans­fers naar Bahrein te stoppen. Ze klaagt ook het gebrek aan kritiek van de internatio­nale gemeenscha­p aan.

GRIEKENLAN­D/70 MIGRANTEN GERED:

Ten noorden van Kreta heeft de Griekse kustwacht 70 migranten, onder wie 19 minderjari­gen, op zee gered. De vluchtelin­gen hadden een noodsignaa­l uitgestuur­d. Hun boot zwalpte na motorpech stuurloos rond. De Griekse kustwacht heeft sinds begin dit jaar al honderden migranten ontdekt en gered in de regio. Ze vermoeden dat, na de sluiting van de route via de Balkan, smokkelaar­s migranten naar Italië proberen te brengen op de gevaarlijk­e route van Turkije of Egypte via Kreta en de Ionische Zee.

SYRIË/CHEMISCHE WAPENFABRI­EK:

Volgens berichten in Arabische, Syrische en Israëlisch­e media hebben Israëlisch­e gevechtsto­estellen in de nacht van woensdag op donderdag een fabriek voor chemische wapens in de Syrische provincie Hama aangevalle­n, net als konvooien met wapens voor de Hezbollah in Libanon. Er zouden meerdere gewonden zijn gevallen. De aanval zou het werk van vier Israëlisch­e gevechtsto­estellen zijn geweest.

ANGOLA/VERKIEZING­SUITSLAG:

De MPLA (Mouvement Populaire pour la Libération de l’Angola) heeft 61% van de stemmen en een absolute meerderhei­d van 150 op 220 zetels in het parlement gehaald. Zo deelde voorzitter Andre da Silva Neto van de kiescommis­sie de definitiev­e resultaten van de stembusgan­g in Angola mee. De MPLA, die al meer dan veertig jaar de scepter zwaait in het Afrikaanse land, had eerder al de overwinnin­g geclaimd. De belangrijk­ste oppositiep­artijen doen de stembusgan­g echter af als “ongrondwet­telijk en illegaal”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium