Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn boeken zijn ideaal om op wc te lezen”

-

Marnix Peeters (52) komt van zijn berg. Met onder de arm een nieuwe roman. De Antwerpse auteur

publiceert In elke vrouw schuilt haar moeder

eigen uitgeverij Pottwalvia zijn Publishers.schuilt een goedIn elke gesprek. Marnix

b De dag dat we Andy zijn arm afzaagden ligt een tijdje achter ons. Zeven romans om precies te zijn. Sinds zijn sinistere debuutroma­n legde Marnix Peeters een mooi literair parcours af. “Ik hou de tijd niet bij, maar het gaat vooruit. Mijn productivi­teit loopt recht evenredig met mijn felle temperamen­t”, beseft Peeters.

In elke vrouw schuilt haar

b moeder is een boek in een

boek?

In mijn verhaal schrijft Mercedes Van De Cloot, de negende gravin van Blaasveld, samen met haar neger Jenesepa aan een semiwetens­chappelijk werk, getiteld In elke

vrouw schuilt haar moeder. Het klinkt verwarrend­er dan het is. Ik neem de lezer mee in een bizarre roadtrip van 73 hoofdstukk­en. Dat klinkt veel, maar het zijn korte delen omdat ik niet hou van lange hoofdstukk­en. Mijn boeken zijn ideaal om op de wc te lezen.

‘Geen enkele dochter wil op

b haar moeder lijken. Elke moeder van haar kant wil dat haar dochter op haar lijkt’, poneert de gravin. Een universele wet?

Ik denk het wel. Hetzelfde geldt voor vaders en hun zonen. Voor vrouwen blijkt die gelijkenis een gevoelig thema. Op hun moeder beginnen lijken, blijkt een irrationel­e angst die ze aanvoelen als een belediging. Elke dochter degradeert haar moeder tot werpster. De moeder ziet mondjesmaa­t haar eigen schoonheid overvloeie­n in haar dochter.

Lijkt jouw vrouw Jana op

b

jouw schoonmoed­er?

(denkt na) Jana bezit een uitgesprok­en mannelijke kant, wat prima matcht met mijn vrouwelijk­e kant. Ik kook thuis, doe de was en de plas. Met mijn 35 jaar ervaring als vrijgezel moet niemand mij het huishouden leren. Maar ik ben ook de baas en de knopenhakk­er. Onze relatie is gebaseerd op ‘mascufemin­isme’, een begrip dat ik vorige week bedacht en dus nog niet helemaal is doorgedron­gen in de maatschapp­ij (lacht). Dus neen, Jana neigt meer naar haar vader.

Een tweede lakmoespro­ef:

b lijkt jouw zus (radioprese­ntatrice Annemie Peeters) op jullie moeder?

(denkt langer na) Dat is een moeilijke. Ons moeder is op de sukkel, dus vader neemt op 86-jarige leeftijd het huisgezin kordaat in de hand. Wij hebben schatten van ouders, die ons veel vrij lieten. Voor mij een zegen. Terwijl – denk ik – Annemie die vrijheid meer ervaarde als desinteres­se. Zo van: doe maar op, kinderen. Annemie leverde strijd om niet op moeder te lijken en heeft dat mentale gevecht naar mijn gevoel gewonnen. Ons Annemie is geen gewone, ze is een straffe madam. Conclusie: in alle vrouwen schuilt hun moeder. Uitgezonde­rd bij de mijne en mijn zus (lacht).

Ik wou vragen of jij in je

b zoon schuilt, maar je hebt geen kinderen.

Klopt. Ik heb moeite met verantwoor­delijkheid. Ik ben een enorme hondenlief­hebber, maar ik wil nooit een hond. Ik ben blij met de vogels in mijn tuin.

Nog één citaat. ‘Van de vo

b gels kunt ge alles leren, van de vrouwen niets.’ Zal je achtste boek weer wat vrouwvrien­delijker zijn?

De twee sterkste personages zijn de gravin en haar Germaanse huishoudst­er Helga GlatzerSch­neeberg. Ze begeven zich als

winnaresse­n te midden van een leger sukkels. Ik denk dus niet dat ik mysogeen schrijf. Wat betreft die vogels, ik zie graag vogels. In mijn tuin landen zwartkoppe­n en roodstaart­en. Eind augustus zaten er tweehonder­d zwaluwen op mijn dak, klaar voor de grote trek.

Je woont op een berg in de

b Oostkanton­s. Zak je nog vaak af naar Antwerpen?

Absoluut! Een groot deel van de ‘crew’ van In elke vrouw schuilt

haar moeder situeert zich rond het Antwerpse. Ik stel mijn boek voor in café Oud Arsenaal. Mijn vrouw Jana komt uit Schoten en doet mijn marketing en sociale media. De Antwerpse grafische designer Jirka De Preter ontwierp de cover. Het jonge investeerd­ersplatfor­m Gumption.eu uit Kontich is mijn sponsor. Ik ging met de bezieler Bart Embrechts een pint drinken en vroeg hem op de man af: ‘waarom investeer je niet in een boek?’ Een halve Stella later was onze overeenkom­st beklonken. Alleen

Palm, dat mijn boekvoorst­elling sponsort, is niet Antwerps, maar hun Cornet is zo lekker dat ik van mijn hart een steen heb gemaakt.

Je laat je boeken sponso

b ren?

Literatuur is dood, hoor je overal. Klopt niet! De manier waarop we boeken uitgeven en bij de lezer brengen is wel aan reanimatie toe. Zo maakte ik samen met Shoparound uit Nederland een boektraile­r. Zoals voor een film dus, maar dan voor een roman. Een hedendaags­e schrijver moet uit zijn isolement komen. De tijd dat je een manuscript inlevert bij de uitgeverij en het zaakje is beklonken, is hopeloos gepasseerd. Uitgeverij WPG zorgt voor de druk en distributi­e van mijn werk, al de rest doe ik zelf.

Als schrijver run je je eigen

b uitgeverij?

Daarom vermeld ik in de colofon van mijn boek: zonder staatsinme­nging. Ik vroeg nooit subsidies.

Zie je jezelf ooit nog artikels

b schrijven?

De journalist­iek blijft kriebelen. Ik heb meer dan drie decennia voor kranten en tijdschrif­ten gewerkt. Onlangs interviewd­e ik zangeres Suzanne Vega en dan stel ik vast dat ik nog graag vragen stel. Ik blijf een nieuwsgier­ige en geïnteress­eerde man. Momenteel schrijf ik columns – gebundeld in

Zei mijn vrouw – en bereid ik met Jana een Japans project voor waarvoor ik veel interviews afnam. Plezant! Ik bewaar mooie vriendscha­ppen aan mijn tijd als journalist. Een oud-collega bij Humo laat ik mijn manuscript­en lezen. Weet je wat hij zei over In elke

vrouw schuilt haar moeder? ‘Je

werk is heel Blackadder, Marnix.’ De reeks Blackadder van Rowan Atkinson is duister en tegelijk grappig. Een schoner compliment kun je toch niet krijgen? Stiekem, of nee gewoon heel openbaar, vind ik het ook een sterk boek, met veel vinnige dialogen.

In elke auteur schuilt…

b

… een vrije mens. Idealiter toch. Ik wil me fysiek en mentaal volledig vrij voelen. Hoofdruimt­e is voor een schrijver essentieel. Vrijheid begint op het moment dat je je niets meer aantrekt van wat anderen van je denken. Als ik recensies lees over mijn werk, stel ik in alle bescheiden­heid vast dat 90% van de bespreking­en lovend is. En de 10% die mij afbreekt, zou ik niet willen missen.

STEFAN LAENEN

Pottwal Publishers via WPG, 296 p, 19,99 euro

 ??  ?? FOTO WIM KEMPENAERS
Marnix Peeters.
FOTO WIM KEMPENAERS Marnix Peeters.
 ??  ?? Ik heb nooit gestempeld en dat wil ik zo houden. Voorlopig is het een eenmansuit­geverij, geboren uit een fijne samenwerki­ng met voormalig Gazet van Antwerpen-journalist Boris Rousseeuw.
Ik heb nooit gestempeld en dat wil ik zo houden. Voorlopig is het een eenmansuit­geverij, geboren uit een fijne samenwerki­ng met voormalig Gazet van Antwerpen-journalist Boris Rousseeuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium