Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijfde deel spit jeugd Lisbeth Salander uit

-

In de populaire Millennium­reeks is nu De man die zijn

schaduw zocht uit. David Lagercrant­z presenteer­t het vijfde deel van de populaire thrillerre­eks, ontsproten aan het brein van Stieg Larsson.

In 2004 stierf Stieg Larsson op

b 50-jarige leeftijd. Het wereldwijd­e succes van zijn Millennium-trilogie heeft de Zweedse journalist nooit mogen smaken. Na het verschijne­n van het eerste deel in 2005, brachten de boeken miljoe- nen op, net als de films die in het zog ervan verschenen. De geldkwesti­e leidde tot een vete tussen Larssons familie en Eva Gabrielsso­n, die de boeknotiti­es van haar levensgeze­l nooit heeft willen vrijgeven. Vervolgens contacteer­den de familie en de uitgeverij de Zweedse schrijver David Lagercrant­z om de oorspronke­lijke reeks te spekken met nog drie extra delen. In 2015 kwam dan Wat ons niet zal doden uit, het vierde deel in de

Millennium-reeks en het eerste uit de koker van Lagercrant­z. Van dit deel zijn in België en Nederland 187.000 exemplaren verkocht en meer dan 5 miljoen wereldwijd. In De man die zijn schaduw zocht kamt de auteur nu de dramatisch­e jeugd van Lisbeth Salander uit. “Door de boeken eindeloos te herlezen ontdekte ik zwarte gaten in het leven van Salander en de andere hoofdperso­nages”, vertelt Lagercrant­z. “In deel vier moest ik nog enkele verhaallij­nen afronden die in het vorige deel werden aangezet, maar in dit boek grijp ik toch vooral terug naar de geschieden­is van Salanders jeugd.” De

man die zijn schaduw zocht begint in de gevangenis, waar Lisbeth Salander de strijd aangaat met een sadistisch­e bendeleids­ter die medegevang­enen terrorisee­rt.

Contractue­el staat er voor Lagercrant­z nog één Millennium-boek op de planning. “Daarin zal ik enkele verhaallij­nen die nu nog onbeantwoo­rd zijn verder uitwerken. Daarna wil ik iets schrijven dat helemaal van mij is.” (id)

Signatuur, 252 p, 24,99 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium