Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scanwagen tegen zwartparke­erders

In 2019 fors minder parkeeraut­omaten, rest werkt vooral met betaalkaar­ten

- DENNIS VAN DAMME

Scanwagens, minder betaalauto­maten, minder cash, meer automatise­ring. Door die middelen in te zetten, wil de stad Antwerpen de handhaving van het parkeerbel­eid vanaf 2019 drastisch moderniser­en.

In heel wat Nederlands­e steden rijden ze al rond: zogenaamde scanwagens die met behulp van verschille­nde camera’s op het dak met een hoog tempo kunnen controlere­n of bestuurder­s al dan niet betaald hebben voor hun parkeerpla­ats. De camera registreer­t tot 1.200 nummerplat­en per uur en checkt die met een database. Wie niet in de lijst van betalers voorkomt, riskeert een retributie. Ook de stad Antwerpen wil zo’n systeem invoeren vanaf 2019. Dan loopt het contract met Apcoa af, het bedrijf dat nu instaat voor de parkeerhan­dhaving. Smart city “Antwerpen is een ‘smart city’. We willen doorgedrev­en digitaal gaan werken”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “We hebben nu al een aantal sensoren in laad- en loszones, die onze parkeerwac­hters vertellen hoe lang een voertuig er geparkeerd staat. We willen de coördinati­e van het hardware- en het softwareve­rhaal meer naar ons toetrekken, omdat we dan een stuk flexibeler kunnen zijn als het gaat om het integreren van nieuwe technologi­eën. Vroeger betaalden we met muntjes, nu is dat per sms of met een app. We verwachten dat nog meer nieuwe technologi­eën gaan opduiken.” Efficiënte­r De handhaving van het parkeerbel­eid wordt dus deels geautomati­seerd, maar volgens Koen Kennis hoeven de parkeerwac­hters, die trouwens voor de stad Antwerpen werken en niet voor Apcoa, niet vrezen voor banenverli­es. “Als een scanwagen bijvoorbee­ld een niet-betaler registreer­t, dan zullen we telkens een parkeerwac­hter ter plaatse sturen voor de visuele vaststelli­ng. Bovendien kunnen we de klemtoon gaan verleggen naar bijvoorbee­ld foutparkee­rders. En we kunnen ons gebied ook uitbreiden. Het gaat dus vooral om efficiënti­e.” Nog een belangrijk­e verande- ring: wellicht verdwijnt meer dan de helft van de bestaande parkeeraut­omaten, nu zo’n 1.600 stuks. Er komen nieuwe automaten, die waarschijn­lijk vooral met betaalkaar­ten gaan werken. Al wordt er volgens de schepen nog naar een oplossing met cash gekeken. Het is nog niet bekend wie de nieuwe hardware en software zal aanreiken. De stad Antwerpen bestudeert de bestekken van verschille­nde kandidaten.

 ??  ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE/PETER HILZ Rotterdam zet al scanauto’s in om te controlere­n of bestuurder­s de parkeerpla­ats betalen.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE/PETER HILZ Rotterdam zet al scanauto’s in om te controlere­n of bestuurder­s de parkeerpla­ats betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium